Jelenlegi hely

Magyarország a 2016-os uniós költségvetés egyik nyertese

Deutsch Tamás, Deli Andor és Erdős Norbert sajtóközleménye

A 2016-os uniós költségvetés kapcsán az Európai Parlament 4,2 milliárd eurós kötelezettségvállalási és 4,3 milliárd eurós kifizetési növelést szavazott meg a Tanács álláspontjában szereplő összegekhez képest. A képviselők a kötelezettségvállalások összegét 157,4 milliárd euróban, a kifizetések nagyságrendjét pedig 146,4 milliárd euróban javasolják meghatározni. Az Európai Parlament kiemelten támogatja azon összegek emelését, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság megoldásához.

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon elfogadta a 2016. évi uniós költségvetés parlamenti álláspontját. A szavazás kapcsán Deutsch Tamás elmondta: "sikerült megvédenünk a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat, ugyanis a plenáris ülés is megerősítette azt az álláspontot, amelynek megfelelően már a Költségvetési Bizottságban is nagy többséggel leszavazták azokat a törekvéseket, amelyek az Európai Regionális Fejlesztési Alap kereteit 20%-kal csökkentették volna azon országoknál (köztük Magyarország esetében), amelyek ellenezték az Európai Bizottságnak a migránsok áthelyezésére vonatkozó kvótákat".

Deutsch Tamás sikerként értékelte, hogy a képviselők megerősítették azokat a költségvetési sorokat is, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság kezeléséhez.

Deli Andor elmondta: "a magyar néppárti képviselők számára prioritás volt az Előcsatlakozási Alap (IPA) Tanács által javasolt csökkentésének visszafordítása, hiszen ezek az eszközök döntően befolyásolják a tagjelölt országok, így Szerbia és a vajdasági magyarok csatlakozási törekvéseit. A fideszes delegáció módosító javaslatainak köszönhetően több tízmillió eurós emelést sikerült elérni ezeken a költségvetési sorokon. A tényleges anyagi támogatáson túlmenően meggyőződésünk, hogy az Előcsatlakozási Alap szintjének megőrzése egy fontos politikai üzenetet is hordoz és bátorítást jelent a tagjelölt országok számára".

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a plenáris ülés a magyar érdekekkel összhangban megvédte a mezőgazdasági forrásokat a Tanács által indítványozott csökkentéstől. A fideszes politikus hozzátette: "az 500 millió eurós tejágazati mentőcsomag forrásait biztosítani tudja az EU 2016-os költségvetése, így minden akadály elhárulhat az elől, hogy a magyar tejtermelők a beharangozott 2,9 milliárd forintos uniós támogatást időben megkapják".

Az Európai Parlament plenáris ülésének szavazását követően egyeztető tárgyalásokra kerül sor a Tanács és az Európai Bizottság képviselőivel. A 21 napig tartó egyeztető időszakot követően a Parlament és a Tanács tárgyalódelegációi által várhatóan elfogadott közös álláspontot még novemberben a strasbourgi plenáris ülésen is meg kell erősítenie a képviselők többségének.

Strasbourg, 2015. október 28.

Deutsch Tamás irodája
http://deutsch.fidesz-eu.hu/
Deli Andor irodája
http://deli.fidesz-eu.hu/
Erdős Norbert irodája
http://erdos.fidesz-eu.hu/
http://fidesz-eu.hu/

Cimkék: 
MagyarországEU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep