Jelenlegi hely

Azonnal meg kell szüntetni a hamisított méz importját!

Erdős Norbert sajtóközleménye

A mai napon magyar méhészek egyszerre tüntetnek Budapesten és Brüsszelben az Európai Unióba beáramló hamisított import méz ellen. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti delegációja minden segítséget megad a magyar méhészeknek a vonatkozó uniós szabályozás szükséges szigorításának elérése érdekében.

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós irányelv lehetővé teszi a mézek keverését oly módon, hogy a címkézés jelenleg is érvényben levő szabályai szerint nem szükséges a mézek származásának helyét és a keverés százalékos arányát feltüntetni, hanem elegendő az „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” megnevezés.

Ez a hiányosság sérti az uniós méhészek és fogyasztók érdekeit. Az EU-ban a növénytermesztés, az alkalmazható növényvédőszerek, a méz előállításának a módja teljes mértékben ellenőrzött folyamat. Az élelmiszer-biztonság és a nyomonkövetés biztosított a növénytől a méhkaptárig és a kaptártól a fogyasztó asztaláig. Ez sok esetben sajnos nem igaz az EU-ba importált mézekre. A szabályozásbeli hiányosság miatt a fogyasztó jogai sérülnek, hiszen messze nem kap kellő információt az importmézek biztonságosságáról és valódiságáról.

A legfrissebb adatok szerint dömpingáron árasztják el az Unió belső piacát feltehetően ipari úton előállított kínai mézzel. A brémai laboratóriumból visszaérkezett vizsgálati jegyzőkönyvek egyértelműen igazolják, hogy a magyar forgalomban található kevert mézek kiszerelésekor kínai, nem természetes eredetű mézet használnak egyes kiszerelők, melyhez a magyar minőségi mézet csupán javító jelleggel használják. Ez a csalással felérő gyakorlat hosszú távon a magyar méz visszaszorulását eredményezheti a belső piacon, így ma még versenyképes méhészeti gazdaságok mehetnek tönkre, magyar emberek veszíthetik el a megélhetésüket. Ezért tüntetnek ma a magyar méhészek.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti delegációja ezért felszólítja az Európai Bizottságot, hogy indítson azonnali vizsgálatot a gyanú szerint hamisított importmézek tekintetében, továbbá tegyen javaslatot a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós irányelv hiányosságainak az orvoslására. A cél elérése érdekében a delegáció ehhez minden rendelkezésére álló segítséget megad.

Brüsszel, 2015. október 30.

Erdős Norbert irodája
http://erdos.fidesz-eu.hu/

Forrás: EPP-HungarianPress

Cimkék: 
EUKereskedelem

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep