Jelenlegi hely

Fociláz életre-halálra - Irodalomba illő focitippek a közmédiában

  • Gazdag József Egy futballfüggő naplójából
    Gazdag József Egy futballfüggő naplójából

Gazdag József Egy futballfüggő naplójából címmel nagy sikerű könyvet írt. A kötetből a szerző június 13-17. között - az EB ideje alatt - a Kossuth Rádió Rádiószínház műsorában olvas fel részleteket.

A Kossuth Rádió a Labdarúgó Európa-bajnokság idején igazi csemegével kedveskedik hallgatóinak. Gazdag József, Talamon Alfonz-díjjal frissen kitüntetett sportújságíró Egy futballfüggő naplójából című kötetbe válogatott tárcáit olvassa fel Láng Annamáriával öt egymást követő napon. A sorozat nagy érdeklődésre számíthat a nem kifejezetten futballrajongó rádióhallgatók körében is.
Már a műfaj meghatározása is zavarba ejtő, jobb híján új, önálló műfajnak tekintendő: „átmenet a rövidpróza az egyperces novella, a filozófiai kisesszé, a lírai önvallomás és a napló között.” - határozza meg Németh Zoltán költő, irodalomtörténész a kötet fülszövegében.

A szerző a különböző meccsek látogatása ürügyén a felvidéki és a magyarországi falvak focipályáitól a leghíresebb európai stadionokig is eljut. Szenvedélyétől hajtva tudósítja a hallgatókat a meccsek széles palettájáról. A sokszor érdekes, vagy unalmas játékot figyelve filozofikus gondolatok is megfogannak az íróban közösségi identitásról, élményről, szenvedélyről, a kisebbségi magyar lét mindennapjairól, emberségről, és az élet megannyi más fontos kérdéséről. Néha a foci csak álca, kultúrtörténeti körutazásra indulva eljuthatunk Kufstein várába, ahol több jeles magyar mellett Kazinczy és Teleki Blanka grófnő is raboskodott. Máskor a sci-fi fogja meg: a világűr gyarmatosításáról, a lehetséges világvégék felvázolásáról is elmélkedik. Az abszurdba hajló humor sem idegen ettől a szövegvilágtól. Kiderül, hogy a mennyországban is van foci, de a labda a pokolban van. Azt is megtudjuk, hogy legütőképesebb csapatunkat legnagyobb íróinkból, költőinkből is össze lehetne állítani. A szerző ars poeticája is felszínre tőr: „A mesét, a mítoszt, a menekülést” keressük, amikor meccset nézünk vagy művészettel foglalkozunk.

Adás: 2016. június 13-17. (Kossuth Rádió 13.05)

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep