Jelenlegi hely

Kárpát-medencei Magyar Népzenei és Fazekas Találkozót rendeznek Mezőmegyeren

Forrás: 
MTI

Békéscsaba, 2016. július 4., hétfő (MTI) - Második alkalommal rendezik meg a hétvégén a Békéscsabához tartozó Mezőmegyeren a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót, amely idén kiegészül egy Fazekas Találkozóval is - hangzott el a rendezvény hétfői beharangozó sajtótájékoztatóján.

Futó Zsolt főszervező, ötletgazda az MTI-nek elmondta: tavaly olyan jól sikerült a fesztivál, olyan sokan látogattak ki a rendezvényre, hogy elhatározták, "hagyományt teremtenek" a rendezvényből.
Mint mondta, akárcsak tavaly, úgy idén is arra törekszenek, hogy ne a magyar népzenei élet "nagyágyúit" vonultassák fel a rendezvényen, hanem elsősorban a helyi, megyei, valamint erdélyi és délvidéki népművelők bemutatását célozzák.
A péntek a gyerekekről szól, őket szeretnék megismertetni az autentikus magyar népzenével - mondta a főszervező. Az egyik programon a gyerekek zeneszóra készíthetnek rajzokat, amelyekből hármat a Te rajzolsz, én varrok csoport "textilbe önt" a fesztiválon.
Szombaton és vasárnap a népzenét játszó zenekaroké és a néptánctársulatoké a főszerep, összesen több mint húsz csoport érkezik a rendezvényre. Vasárnap az Eszterlánc zenekar koncertjével zárul a rendezvény.
Minden nap lesz énektanítás, szakmai előadások, és minden este hajnalig tartó táncházzal zárul a rendezvény - fejtette ki Futó Zsolt.

Zalai Erika, a mezőmegyeri Arany János Művelődési Központ vezetője, az I. Kárpát-medencei Fazekas Találkozó szervezője elmondta: a tavalyi fesztiválon éledt újjá a mezőmegyeri városrészen a Kézműves Falu alkotóközösség, ennek tagjai álltak most össze megszervezni a fazekas találkozót.
Hozzátette: a programot kiállításokkal és színházi előadásokkal is színesítik. A meghívott fazekasok munkáiból tárlatot állítanak össze, az Arany János Színkör Görög László Zsiga bácsi, a békéscsabai Féling Színház pedig Boldizsár Péter Félálmaink című darabját adja elő.
Farkas Gábor fazekasmester elmondta: három országból nyolc fazekas érkezik a hétvégére, akik megismertetik a korongozással és a díszítéssel az ingyenes rendezvényre kilátogatókat. Emellett különböző versenyeket is szerveztek számukra: előzetesen el kell készíteniük egy butéliát hat pohárral; a fesztiválon egy kiválasztott tárgyat helyben kell megalkotniuk és a harmadik napon egy saját maguk által készített főzőedényben főzniük kell. Valamennyi megméretést zsűri bírálja majd el - fejtette ki.
Szente Béla, a fesztivált támogató Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta: a rendezvény igazi "különlegességének" azt tartja, hogy a mezőmegyeri lakó- és alkotóközösség kezdeményezésére jött létre a találkozó. Hozzátette: a felülről induló Fölszállott a páva rendezvénysorozat és ez az alulról építkező akció is a magyar népi kultúra újbóli megismertetését tűzte célul. Reményét fejezte ki, hogy a két kezdeményezés idővel találkozik, és még hatékonyabb lesz.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep