Jelenlegi hely

"Üdvözlégy pünkösdi Királyunk”* - A közmédia ünnepi műsorajánlója

  • Csíksomlyó
    Csíksomlyó

Piros pünkösdre a közszolgálati csatornák is ünnepi kínálattal készülnek. A palettán egyházi közvetítések, a jeles naphoz kapcsolódó műsorok és igényes filmek szerepelnek.
A nézők szombaton lélekben a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére látogathatnak; az ünnepet a Duna csíksomlyói közvetítése nyitja meg. A kegyhely búcsús jelmondata: „Üdvözlégy Úrnőnk, irgalmasságnak asszonya”. A szentmisét dr. Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be, szentbeszédet mond Csintalan László főesperes, csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános (Duna 11.00, Duna World 22.20). Délben, a Kossuth Rádióban a csíksomlyói Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom harangja szól.
Még a közvetítés előtt a gasztronómia kedvelői a Szellem a fazékból népszerű magazinba hallgathatnak bele. Érdemes, a műsorvezető, Vinkó József egy igazi pünkösdi étrenddel kedveskedik a hallgatóknak (Kossuth Rádió 9.30).
Népzene – itthonról magazint is az ünnep ihlette. Pünkösdhöz, a keresztény egyház születésének ünnepéhez a néphagyományban is számos népszokás kötődik. A műsor a pünkösdi játékok egyik leglényegesebb elemét, a párválasztást helyezi középpontba, amit az ahhoz kötődő párosító dalokkal illusztrál (Bartók Rádió 12.05).

A Horizont adása is a jeles naphoz kötődik; a szerkesztő földkörüli útra indul, hogy a világ különböző pontjain egyáltalán ünneplik-e, s ha igen, hogyan ünneplik a pünkösdöt. A hallgatók így az Egyesült Államokból, a Fülöp-szigetekről, s a 30 millió kereszténynek otthont adó Indiából kaphatnak érdekes híreket (Kossuth Rádió 12.30).
Aki húsvétkor nem tudta megnézni A világ legszebb története című filmet, az most szombat este megteheti. Az alkotás a Megváltó életét beszéli el a film a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásától kezdve a keresztre feszítéséig és a feltámadásig. Az 1965-ben készült látványos amerikai filmeposzban George Stevens író-rendező Jézus szerepét a svéd Max von Sydowra bízta (Duna 1.05).
Vasárnap A lélek ajándékai és gyümölcsei című összeállítás a kereső emberek szemszögéből tekint az ünnepre. Hol és hogyan munkálkodik a Szentlélek? Miként ismerhetjük fel a Lélek jelenlétét? A kérdés számunkra is fontos: milyen ajándékokat kaptunk a Lélektől (Kossuth Rádió 9.06).
Az evangélikus istentiszteletet Őrimagyarósdról közvetíti a közmédia. „A Mester elment ugyan, felment az Atyához, mégsem hagyta magára tanítványait – hangsúlyozza igehirdetésében Pethő-Udvardi Andrea, lelkész. - Hiszen az Atya pártfogót küldött, a Szentlelket, aki velük marad örökre, aki eszünkbe juttatja mindig, minden nap a halál legyőzőjét, és az Élet diadalát.” (Kossuth Rádió 10.04).
Ezt követően a Duna nézői a sátoraljaújhelyi református istentiszteletbe kapcsolódhatnak be (11.00).  „Jézus Krisztus megígérte és beteljesítette ígéretét, és kiárasztotta Lelkét a tanítványokra – szól pünkösd misztériumáról igehirdetésében Kádár Ferenc lelkipásztor. - A Szentlélek a változás Lelke. Pétert, az egyszerű halászembert igehirdetővé, az egybegyűlt sokaságot pedig igehallgató gyülekezetté tette.”
Szent Borbála nevét legtöbben Jókai regényéből, az Aranyember hajónévadójaként ismerik. Pedig személyében - a legendájához köthető csodás események miatt - a bányászok, a kohászok, a tüzérek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentjét is ünnepeljük. A IV. században élt jámboréletű lány történetét egy olasz tévéfilm dolgozta fel (Duna 13.35).
A cseperedő leányzók Az okos lány című Grimm mese adaptációjából meríthetnek praktikus ötleteket. Egy falusi lány felkelti a fiatal király érdeklődését rendkívüli leleményességével, ezért a király nehéz feladatot ad neki. Ám a király emberére, vagyis inkább asszonyára talál, mert a lány el is megy a királyhoz meg nem is, lesz is rajta ruha meg nem is, visz is ajándékot meg nem is, pont úgy, ahogy a király megmondta (m2 14.20).
Pünkösdhétfőn a Teréz anya története című bosnyák dokumentumfilmet sugározza a Duna. Teréz anya - családi nevén Agnes Gonxha Bejaxhin - 1910. augusztus 27-én született Szkopjéban, a mai Macedóniában. A Teréz nevet a Loreto rend missziós nővérei közé való belépésekor vette fel az indiai Kalkuttában. Megfogadta, hogy a szegények között is a legrászorultabbakat fogja szolgálni, azokat az embereket, akiket szó szerint hagynak az utcán meghalni (14.00).

Csermák Zoltán


Minden kedves nézőnknek és hallgatónknak boldog ünnepet kívánunk!

*Pünkösdi népének

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep