Jelenlegi hely

Zágráb nem látja értelmét a tervezett osztrák-szlovén-horvát határvédelmi együttműködésnek

Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2016. január 15., péntek (MTI) -
A horvát belügyminisztérium nem ismeri a tervezett osztrák-szlovén-horvát határvédelmi együttműködés részleteit, de az a véleménye, hogy egy ilyen együttműködésnek csak akkor lenne értelme, ha a balkáni útvonalon fekvő összes országra kiterjesztenék - írta a Vecernji List című horvát napilap pénteken.

Az osztrák kormány az STA szlovén hírügynökség szerint megerősítette, hogy határigazgatási együttműködést kezdeményezett Szlovéniával és Horvátországgal. Bécs álláspontja szerint már a horvát uniós külső határon vagy legalább a szlovén-horvát határnál vissza kellene fordítani a hamis iratokkal vagy papírok nélkül érkező menedékkérőket, ehhez pedig közös határőrizetet javasol. Ausztria rendőröket küldene a szlovén és a horvát határszakasz megerősítésére abban a reményben, hogy ennek révén már január végén csökkenteni lehetne a migránsok beáramlását az említett országokba.

Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője elmondta: a német-osztrák-szlovén együttműködésről szerdán egyeztettek Szlovénia és Ausztria rendőri vezetői, de az országok kormányai konkrét intézkedésekről még nem hoztak politikai döntést. Horvátország nem képviseltette magát ezen a találkozón, mint ahogy a többi korábbin sem, amelyekre a szlovén belügyminisztérium meghívta, hogy egyeztessenek a migrációs válság legújabb fejleményeiről.
Ranko Ostojic ügyvezető horvát belügyminiszter nem adott kielégítő választ a Vecernji List kérdésére, hogy Ausztria felvette-e a kapcsolatot Horvátországgal a közös határellenőrzés ügyében. Azt mondta, hogy "nincs tudomása a részletekről". Hozzátette: azért nem vett részt több megbeszélésen, mert szerinte nincs értelme annak, hogy mindössze néhány ország egyeztet. Véleménye szerint "a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő összes országgal egyeztetni kell".
Ostojic az Európai Uniót (EU) is bírálta.
"Hol van az EU? Sehol sincs jelen. Vajon van uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) a szerbiai Siden? Horvátországon kívül teljesítette még valaki a brüsszeli migrációs csúcson októberben vállaltakat?" - mondta láthatóan feldúltan a leköszönő miniszter.
Miro Cerar szlovén miniszterelnök eközben csütörtökön Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést. A szlovén közszolgálati televízió tájékoztatása szerint Cerar pénteken az Európai Unió vezetőivel is tárgyal. A csatorna felhívta a figyelmet arra, hogy Angela Merkel továbbra is a nyitott kapuk politikáját folytatja, miközben Németország ezen a héten több szigorítást is bevezetett határain, és több ezer migráns fogadását utasította vissza Ausztriából.
A szlovén sajtó csütörtökön nem hivatalos forrásra hivatkozva arról írt: a szlovén kormány a migránsáradat megállítására egy "B- tervet" készített arra az esetre, ha nem lesz közös európai megoldás a válság kezelésére. Amennyiben kiéleződik a migránsválság körüli helyzet, a kormány kész 670 kilométer drótkerítést építeni Horvátországgal közös teljes határszakaszán - írták a lapok. Szlovénia eddig 155 kilométer pengés drótkerítést telepített a horvát-szlovén határon 44 különböző helyszínen.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep