Jelenlegi hely

A 2015-ös Lux-díj győztese a MUSTANG

  • Mustang
    Mustang

Bocskor Andrea sajtóközleménye
Ma adták át az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a Lux-díjat, melyet idén a Mustang című francia, német, török és katari film nyert. Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke, gratulált a rendezőknek és elmondta: “Az Európai Parlament támogatja a művészetet és a kulturális élet szereplőit, hiszen ők azok, akik a világ és az élet napos, illetve a sötét oldalát egyaránt megmutatják nekünk”.

Az idei győztes alkotás egy észak-törökországi kisvárosban játszódik, ahol öt kamaszodó lánytestvér kerül szembe a család szigorával, amely akaratuk és korábbi életmódjuk ellenére egy határozott, tradicionális női szerepet róna rájuk. A szabadságra vágyó lányok, ahogy a cím is utal rá, a vadlovak vehemenciájával igyekeznek kitörni a tradíció és a család fogságából.

A Mustang mellet a Lux-díj döntőjébe idén Jonas Carpignano Mediterranea (olasz, amerikai, francia, német és katari produkció), valamint Kristina Grozeva és Peter Valchanov Urok A lecke (bolgár, görög produkció) című filmje került.
A három döntős alkotás nagyon aktuális, de egymástól igencsak eltérő európai problémát, élethelyzetet mutat be, mint a menekültválság (Mediterranea), a női önrendelkezés hiánya (Mustang) és egy kelet-európai tanár mindennapi kihívásai (A lecke). “Esztétikai értékük mellett a filmek témaválasztása idén is meghatározó” - mondta el Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.

A három döntős filmet az EU mind a huszonnégy hivatalos nyelvén feliratozták és a Lux-filmnapok keretében, szeptembertől decemberig, mind a 28 uniós tagországban bemutatják. A filmeket Európa-szerte, így Budapesten is bemutatták a Lux-filmnapok keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban. “A cél az, hogy bemutassuk az európai filmek sokszínűségét és gazdagságát, valamint az, hogy ezek a filmek minél több európai polgárhoz eljussanak és vita indítók legyenek az aktuális társadalmi kérdésekről“ – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Háttér: Az Európai Parlament 2007 óta minden évben a Lux-díjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, illusztrálja Európa sokszínűségét és rávilágít az európai filmművészet értékeire. A tíz elődöntős film listáját az Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon hirdették ki, július végén közülük került ki a három döntős. Nemes Jeles László Saul fia című filmje a Lux-díj idei elődöntősei közé válogatták.

Strasbourg, 2015. november 24.

Bocskor Andrea irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://bocskor.fidesz-eu.hu/

Cimkék: 
FilmEU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep