Jelenlegi hely

Április 24-én általános választások

  • Illusztráció: RTV
    Illusztráció: RTV

Újvidék, Belgrád - Tomislav Nikolić államfő aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, és április 24-re kiírta a választásokat.
Nikolić előbb idézte a kormány megindoklását, mely szerint azért van szükség a választásokra, hogy leellenőrizzék a reformok támogatottságát, majd hozzátette: tényleg komoly reformokról van szó, olyanokról, amelyek sokak számára fájóak lehetnek, ezért véleményt kell mondaniuk, támogatják-e.

„Eljött az idő, hogy meglássuk, talán valakinek jobb elképzelése van, és inkább ő érdemli meg a polgárok bizalmát” – mondta Nikolić.

Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Szerbia folytatja a reformokat és nem tér le a megkezdett útról.

Egyazon napon lesznek a tartományi, köztársasági és helyhatósági választások

Ugyanazon a napon tartják a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választásokat – közölte Pásztor István vajdasági és Maja Gojković szerbiai házelnök.

Közös újvidéki sajtóértekezletükön - amelyet az államfő bejelentése előtt tartottak - úgy fogalmaztak, a két utóbbi megméretés kiírásakor igazodni fognak ahhoz az időponthoz, amelyet Tomislav Nikolić elnök jelöl ki a köztársasági választások megtartásához. A több szintű erőpróba egyidejű megtartása politikai, gazdasági és társadalmi szempontból is a legkifizetődőbb - hangoztatták.

Pásztor István megerősítette, hogy március 22-én írja ki a vajdasági választásokat, Maja Gojković pedig azt, hogy a jövő héten teszi ezt meg az önkormányzatiak esetében.

Kiválónak minősítették a két képviselőház együttműködését, és azt mondták, hogy ennek a jövőben is ilyennek kell lennie.

A kormány technikai kérdésekben dönthet csak

A parlament feloszlatása és a választások kiírása után a kormány csak technikai jellegű mandátumot teljesít.

Néhány, az ország számára kivételesen jelentős helyzetet leszámítva nem jogosult egyes fontos döntések meghozására. Csak a folyó ügyeket intézheti. Nem terjeszthet törvény- és más okmányjavaslatot a szintén technikai jellegű megbízatás szakaszába lépő parlament elé. Előírásokat sem hozhat, kivéve, ha elfogadásuk törvényes határidőhöz kötött, vagy ha ez az állam és a védelem érdeke, vagy természeti, gazdasági és műszaki katasztrófa indokolja.

A képviselőház esetében, ha rendkívüli vagy háborús helyzetet hirdetnek, akkor a testület ismét érvényesítheti teljes illetékességi körét.

Elemzők: Még Európa-kompatibilisabb kormány megalakítása a cél

Szakértők szerint a kabinetnek az előrehozott választásokkal az a célja, hogy megerősítse az Európa-barát irányvonalat, és hogy átalakítsa a hatalmi koalíciót.

Milan Nikolić elemző azt mondja, a kormányfő az új kormányba olyan személyeket szeretne bevonni, akik sokkal európaibb irányultságúak, és akik kevésbé támogatják az Oroszországhoz való kötődést. Pontosabban fogalmazva: olyan politikát akar, amely az unió felé fordulást szorgalmazza, vagyis az integrációt helyezi középpontjába, miközben a lehető legszívélyesebb kapcsolatokra törekszik Moszkvával – tette hozzá.

A miniszterelnöknek és munkatársainak elgondolása szerint a választásokon megerősítik a hatalmat, hogy megvalósítsák a kitűzött célokat – vélekedik Vladimir Vuletić szociológus.

Ezek közé tartozik az életkörülmények rendezése az országban, az uniós csatlakozás és a szükséges reformokhoz való támogatás megszerzése. A megméretés alkalom lesz arra, hogy a kormányzó koalíció megerősítse egységét – fejti ki Vuletić.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep