Jelenlegi hely

december 2015

Wroclaw és San Sebastián lesz Európa Kulturális Fővárosa 2016-ban

Wroclaw - Uniwersytet Wroclawski o poranku / By Jar.ciurus (Own work) [CC BY-SA 3.0 pl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2015. december 31., csütörtök (MTI) -
A lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastián lesz 2016-ban Európa két kulturális fővárosa - írta csütörtöki közleményében az Európai Bizottság.

A délnyugat-lengyelországi Wroclawban hivatalosan január 17-én nyitják meg a rendezvénysorozatot Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos jelenlétében. A baszkföldi San Sebastiánban néhány nappal később kezdődnek a kulturális programok.

Forrás: 
MTI

Izgalmas események várhatók a Naprendszerben 2016-ban

fotó: pixabay

Budapest, 2015. december 31., csütörtök (MTI) - A jövő év is izgalmasnak ígérkezik a Naprendszerben: 2016-ban a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, valamint napfogyatkozások és napkitörések is megfigyelhetők lesznek - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kiss László csillagász az adásban elmondta: a január 3-áról 4-re virradó éjjel a Quadrantidák meteorrajt érdemes megtekinteni.
Indonéziában március 9-én teljes napfogyatkozás, szeptember 1-jén Madagaszkáron gyűrűs napfogyatkozás lesz látható.

Forrás: 
MTI

Évértékelő - Iszlám Állam: a szervezet félelmetesebbé vált, de meg is gyengült 2015-ben

Damaszkusz, 2015. december 31., csütörtök (MTI) - Az elmúlt év világpolitikai eseményeire visszatekintve 2015 egyik legfontosabb történése az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége volt: a szervezet tagjai, vagy a hozzá kötődő szimpatizánsok áldozatok sokaságát követelő terrorakciókat hajtottak végre világszerte. Ugyanakkor ezzel segítették egy példa nélkül álló, az Egyesült Államokból, számos nyugat-európai országból, több tucat muzulmán államból és Oroszországból álló koalíció létrejöttét a szélsőséges iszlamisták elleni harcra. Ennek következtében az elmúlt év paradox módon nem csupán az Iszlám Állam "félelmetesebbé válását" hozta, de meggyengülését is: az iraki-szíriai hadszíntéren utolsó igazán nagy sikere 2015 májusában Ramádi városának elfoglalása volt, s az ellene indított hadjárat nyomán az esztendő végére az általa uralt területek nagysága 14 százalékkal csökkent: már "csak" 78 ezer négyzetkilométert ellenőriz Irak nyugati, illetve Szíria északi és keleti részén.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
terrorizmus

Évértékelő - A migrációs válság kezelése jelentette a legnagyobb kihívást Szlovénia számára

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2015. december 31., csütörtök (MTI) -
A korrupció elleni harc, a gazdasági válság leküzdése, továbbá a migrációs válság kezelése jegyében telt az év Szlovéniában. Ez utóbbi jelentette a legnagyobb kihívást az ország számára.

Az Európai Unióhoz (EU) 2004-ben csatlakozott ország gazdasága a világgazdasági válság kitörése előtt is súlyos pénzügyi gondokkal küszködött. A "volt szocialista mintaországként" is emlegetett Szlovénia ennek ellenére bevezette a közös európai devizát, és 2007-ben csatlakozott az euróövezethez. Jelenleg úgy tűnik, sikeresen kezeli a recessziót, de hogy igazából kilábaljon, továbbra is támogatni kellene a külföldi tőke beáramlását. A szlovén állam és annak számos vezetője azonban még mindig idegenkedik a külföldi tőkétől: egyrészt azért, mert úgy véli, hogy ezáltal elveszíti saját gazdasága felett az irányítást, másrészt pedig mert meggyőződése, hogy a szlovén gazdaság versenyképes a fejlett piacokon.

Forrás: 
MTI

Évértékelő - Belpolitikai válság jellemezte Macedóniát a most véget ért esztendőben

Markovics Annamária, az MTI tudósítója írja:
Belgrád/Szkopje, 2015. december 31., csütörtök (MTI) -
Belpolitikai válság, terrorizmus, migránsáradat nyomta rá bélyegét ebben az évben Macedóniára és egyelőre úgy tűnik, a helyzet a közeljövőben sem javul majd jelentősen.

A macedón belpolitikai válság a tavalyi választások után kezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszki miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíciót. Ez éleződött tovább az idei év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet.

Forrás: 
MTI

Angela Merkel: Németország erős és megbirkózik a kihívással

Berlin, 2015. december 31., csütörtök (MTI) - Időbe, energiába és pénzbe kerül a menekültek ügyének megoldása, de Németország erős és megbirkózik a kihívással - mondta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet csütörtökön este sugároz majd a ZDF országos közszolgálati televízió.

A kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben Angela Merkel felidézte: egy évvel ezelőtti, 2014 szilveszter estéjén elmondott köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a második világháború óta nem volt ilyen sok menekült a világon, és elmondta, hogy Németország magától értetődő módon segíti és fogadja be mindazokat, akik védelmet keresnek területén.
"Ma este megismétlem ezt a gondolatot, mert nemigen volt még olyan esztendő, amelynek során akkora kihívást jelentett volna a szavakat tettekre váltani", mint 2015-ben.

Forrás: 
MTI

VMMSZ: odaítélték a vajdasági művelődési díjakat

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Odaítélték a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) által alapított életmű- és pályadíjakat, amelyeket a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén adnak majd át januárban - tájékoztatta a VMMSZ az MTI tudósítóját szerdán.

Magyar Életfa díjjal ismerték el Albert János nyugalmazott színművész, Balogh Pál művelődésszervező, Krizbai Hajnalka anyanyelvápoló és Szőke Anna népművelő munkásságát.

Forrás: 
MTI

2015. december 31., csütörtök

fotó: vajdasag.eu

2015 utolsó napja, szilveszteri óévbúcsúztató

December / Télelő / Karácsony hava / Álom hava
Az év 365. napja, 53. hete, még 0 nap van hátra az évből.
Névnap: Szilveszter

Forrás: 
vajdasag.eu

Az MNT oktatásfejlesztési stratégiájának célja - a magyar nyelvű oktatás

Magyar Nemzeti Tanács

A magyarság lélekszámára vonatkozó helyzetképpel indul a 2016-2020-as oktatásfejlesztési stratégia – mondta a Napjaink hétfő esti műsorában Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke. Hozzátette: a helyzetelemzés arra is kitér, hogy egy-egy választási körzetben milyen a magyarok százalékaránya. Fontos ugyanis tudni, hogy hol, melyik településen van a magyarság többségben és hol van kisebbségben.

Személyautók is használhatják a Röszke-Horgos közúti átkelőt

Szeged, 2015. december 30., szerda (MTI) - Személyautók is használhatják a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet szerdától - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Várkonyi Gergely elmondta, a magyar és a szerb kormány megállapodása alapján a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerdától visszavonásig az autópályáról letiltott nemzetközi járműforgalom, valamint a nemzetközi gyalogos- és kerékpárosforgalom mellett - autóbuszok és tehergépjárművek kivételével - a nemzetközi személyforgalom számára is igénybe vehető.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep