Jelenlegi hely

február 2016

Szlovénia eddig 33 millió eurót költött a migránsokra

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2016. február 29., hétfő (MTI)
- Szlovénia tavaly október közepe óta az országon áthaladó mintegy 480 ezer migráns ellátására és szállítására 33 millió eurót (közel 10,5 milliárd forint) költött - jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn a parlamentben Ljubljanában.

A kormányfő egyúttal elutasította az ellenzéki pártok azon állítását, hogy a valós összeg az említetnél sokkal nagyobb, és nem egyezik meg azzal az értékkel, amelyet még tavaly, a migrációs válság elején jelzett előre a pénzügyminisztérium.
Cerar elmondta: a migránsokra fordított összeg nagy részét támogatásokból fedezték. Az Európai Bizottság 10,2 millió euróval, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 3,6 millió euróval, továbbá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1,5 millió euróval járult hozzá a költségekhez, ugyanakkor magánszemélyek, vállalatok és kétoldalú megállapodások keretében más országok is küldtek támogatásokat - tette hozzá.

Forrás: 
MTI

Szeptemberben kezdi meg munkáját a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Pristina, 2016. február 29., hétfő (MTI) -
Az első vádemelésekkel várhatóan szeptemberben kezdi meg munkáját a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság - értesült a pristinai sajtó hétfőn.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy a bíróság Pristinában vagy Hágában működik-e majd, de a legfrissebb információk szerint Hollandiában állítják fel, mert - a holland kormány indoklása szerint - a tanúk veszélyeztetve érezhetnék magukat Koszovóban, mivel sokan még most is szabadságharcosoknak tartják azokat, akiket a bíróság gyanúsítottként kezelne.
A bíróság az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett - feltételezett - háborús bűnöket vizsgálná. Az UCK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot szervezett, amelynek keretében fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként 2010-ben készített jelentést a szervkereskedelmi ügyről, amellyel kapcsolatban Hashim Thaci beiktatásra váró koszovói köztársasági elnök neve is felmerült.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
KoszovóJog

Áttörték a kerítést a menekültek a macedón-görög határon

grcka makedonija migranti izbeglice granica ograda Beta/AP (Giannis Papanikos)

Idomeni - Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög-macedón határon hétfő délelőtt, macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója Idomeniből.

Elmondása szerint a macedón rendfenntartók akkor vetették be a könnygázt, valamint hanggránátokat, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál. Többen megsérültek.

Néhány migráns kövekkel dobálta meg a rendőröket.

Szlovákia húsz rendőrt küldött segítségül Görögországba

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
Pozsony, 2016. február 29., hétfő (MTI) -
Elindult a pozsonyi repülőtérről hétfőn délután az a húsz szlovák rendőr, akiket Pozsony a migránsválság kezelésének a megkönnyítésére Görögországba küld.

A szlovák rendőrök a nemzetközi összetételű, Poszeidon fedőnevű műveletben vesznek részt, elsősorban a Görögországba érkező migránsok regisztrációjában segédkeznek majd. A rendőrök tervezett kiküldetési ideje egy hónap, ezt követően a mostani misszió tagjait újabbak váltják majd.
A mostani kiküldetés Szlovákia újabb szolidaritási hozzájárulása a migránsválság kezeléséhez - idézte a rendőröket búcsúztató Robert Kalinák szlovák belügyminisztert a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A belügyminiszter kiemelte: idén már meghaladta a 110 ezret az Európába érkezett illegális migránsok száma, holott tavaly ilyen számot csak májusra mutattak ki. "Ez az év nehezebb lesz mint a tavalyi" - szögezte le Kalinák.

Forrás: 
MTI

A szerb GDP 1,2 százalékkal nőtt 2015 negyedik negyedében

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. február 29., hétfő (MTI) -
Éves szinten 1,2 százalékkal nőtt a szerb bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év utolsó negyedében - közölte hétfőn a szerbiai statisztikai hivatal (RZS).

A bruttó hazai termék 2015 harmadik negyedévében az előző évhez képest 2,2 százalékkal nőtt, míg a második negyedévben 1 százalékos növekedést tudott felmutatni Szerbia.
2014-ben a szerb GDP 1,8 százalékkal csökkent főleg az óriási árvizek következtében, 2015-ben már 0,8 százalékos volt a növekedés, az idén pedig várhatóan 1,75 százalékkal növekszik a bruttó hazai termék.

Forrás: 
MTI

Az erdélyi magyarság identitáserősítő programjairól tárgyalt Orbán Viktor és Kelemen Hunor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) kezet fog Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével 2016. február 29-én az Országházban, ahol az erdélyi magyarság identitáserősítő programjairól tárgyaltak.  	MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Budapest, 2016. február 29., hétfő (MTI) - Fontos, hogy az idei romániai választásokat kísérő belpolitikai csatározásokból az erdélyi magyarság megerősödve kerüljön ki, és ez az önkormányzati és parlamenti képviseletben is megmutatkozzon - hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hétfői megbeszélésén, az Országházban.

Forrás: 
MTI

Filmhét - Hat kategóriában 270 film versenyez a kedden kezdődő Magyar Filmhéten

Budapest, 2016. február 29., hétfő (MTI) - Hat kategóriában 270 film versenyez a keddtől vasárnapig tartó Magyar Filmhéten, amelynek a Cinema City MOM Park ad otthont - közölték hétfőn a szervezők az MTI-vel.

A seregszemle díjátadóját március 6-án este tartják, amelyen a legjobb játék-, tévé-, dokumentum-, kisjáték-, ismeretterjesztő film és animáció kategóriában adnak át elismeréseket, valamint 12 szakmai elismerést is kiosztanak rendező, forgatókönyvíró, női- és férfi főszereplő, női- és férfi mellékszereplő, operatőr, vágó, zeneszerző, díszlet és látványtervező, sminkes és hangmérnök kategóriákban - mondta Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke a rendezvény honlapján közzétett interjúban.
Az elnök felidézte, hogy az első filmhéten csak a tévé-, dokumentum-, kisjáték-, ismeretterjesztő és animációs filmeket díjazták, így idén az elmúlt két évben készült nagyjátékfilmek együtt versenyeznek.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
KultúraFilm

Több mint háromszáz ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt

Szeged, 2016. február 29., hétfő (MTI) - Háromszáznegyvenkét ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az előző héten - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság öt vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a kiutasítás mellett, 224 vádlottat egy évre, 106-ot két évre, ötöt három évre kiutasított Magyarország területéről, egyet megrovásban részesített, egy fiatalkorút pedig egy évre próbára bocsátott. Két esetben a bíróság visszaküldte az iratokat az ügyésznek.
A vádlottak - akik többsége marokkói, afgán, iráni, szír, pakisztáni vagy koszovói állampolgárságúnak vallotta magát - a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.
A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.

Forrás: 
MTI

Embercsempészeket fogtak el a belga hatóságok

Brüsszel, 2016. február 29., hétfő (MTI) - A belga hatóságok 15 embercsempészt fogtak el Nyugat-Flandriában a múlt hét folyamán - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap rendőrségi forrásra hivatkozva hétfőn.

A csempészeket migránsok fizették meg Belgium nyugati tartományában, hogy egészen Angliáig kísérjék őket.
A belga rendőrség információi szerint a Nagy-Britanniába induló hajók kikötőjének környékén, Zeebruges-ben a migránsok sátrakat állítottak fel, és a védőkerítést is megrongálták.
A múlt hét folyamán több száz bevándorlót fogtak el a belga hatóságok a Franciaországgal közös határszakaszon. Kedden 32, szerdán 102, csütörtökön 224 bevándorlót tartóztattak fel, egy negyvenfős csoportot helikopteres felderítéssel lepleztek le - közölte újságírókkal Jan Jambon belügyminiszter.

Forrás: 
MTI

Hollandiában háborús bűnök elkövetésével gyanúsított bevándorlók is voltak a menedékkérők között

Brüsszel/Amszterdam, 2016. február 29., hétfő (MTI) - A holland hatóságok megállapítása szerint az országban menekültstátusért folyamodók között tavaly 30 olyan bevándorló is volt, akiket háborús bűnök elkövetésével gyanúsítanak - közölte hétfőn Amszterdamban, egy parlamenti vitán Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

A migrációs krízisről folytatott parlamenti vitán elhangzott kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 30 közül tízen szíriaiak voltak, a többiek Eritreából, Szudánból, Nigériából, Grúziából és más országokból érkeztek. Tavaly összesen 59 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Hollandiában.
A hágai parlamentben azok után került sor az egyre hevesebb indulatokat kiváltó migrációról szóló vitára, hogy a képviselők egy része felszólította a kormányt: kezdje meg azoknak a bevándorlóknak a visszaküldését, akik erőszakkal gyanúsíthatóak, vagy nem tartják be a holland törvényeket.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep