Jelenlegi hely

május 2016

Új barátokkal vár hétköznap az M2

Franklin és barátai
Premierekkel kezdi a nyarat a közszolgálati gyerekcsatorna

Május 30-tól átalakul az M2 gyerekcsatorna hétköznapi műsorszerkezete. Hétfőtől péntekig minden nap 18 órától jelentkezik az „Új barátod” műsorsáv, ahol a csatornán még be nem mutatott sorozatokkal találkozhatnak a nézők. Május 31-től Franklin és barátai kalandjait láthatják ebben az időpontban a rajzfilmek rajongói. Az új sorozatban Franklin már iskolás, húgára, Henriette-re pedig szeretettel vigyáz és sok közös játékot játszanak együtt. Franklin Bagoly bácsi segítségével ismerkedik a természettel, tanulmányozza más állatok életét, megtanulja a közlekedés alapszabályait, barátaival pedig a közös játék és a közös munka örömét ismeri meg.

Az M2 gyerekcsatorna a nyár első heteiben számos sorozatpremierrel örvendezteti meg nézőit. Június 1-től a Kelj fel, Marci dupla részeit vetíti hétköznap délutánonként. Június 4-től hétvégente délelőtt a Béci és Réci, késő délután az Irány Okido! premier sorozatok dupla részeit, július 4-től hétköznap pedig a Mesélj nekem új epizódjait láthatják a nézők.

A szerb GDP 3,5 százalékkal nőtt az első negyedévben

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. május 31., kedd (MTI) - Az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a szerbiai bruttó hazai termék (GDP) az előző év ugyanezen időszakához képest - közölte kedden a szerbiai statisztikai hivatal (RZS).

2015 utolsó negyedében 1,2 százalékkal, míg 2015 egészében 0,8 százalékkal bővült a gazdaság.
A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) egy hete módosította 2016-os előrejelzését, a korábban becsült 1,8 százalék helyett az NBS szerint az idén 2,25-2,5 százalékkal nőhet a GDP.
A statisztikai hivatal azt is közölte kedden, hogy a szerb ipari termelés éves szinten 8,4 százalékkal nőtt áprilisban, a tavalyi éves bővülés 5,7 százalékos volt. Az áprilisi növekedéshez elsősorban a szénbányászat és a feldolgozóipar járult hozzá.
A szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 2016 első négy hónapjában 19,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, április végén 1,17 milliárd eurót tett ki - számolt be róla a RZS kedden. Az év első négy hónapjában a külkereskedelmi forgalom összértéke 9,67 milliárd euró volt, ebből az export 4,25 milliárdot, az import pedig 5,42 milliárd eurót tett ki.

Forrás: 
MTI

Fogyatékossággal élők az Európai Parlament fókuszában

EPP-HungarianPress

Kósa Ádám sajtóközleménye
Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága ma nagy többséggel megszavazta a fogyatékossággal élő személyek jogaival foglalkozó ENSZ-egyezmény végrehajtásáról szóló jelentését. A jelentés néppárti felelőse Kósa Ádám, fideszes EP-képviselő volt. A néppárti politikus a szavazást követően kiemelte: példaértékű volt az egyetértés az EP politikai frakciói között abban, hogy a fogyatékossággal élő személyeket teljes jogú polgárként megilletik az egyenlő jogok, az elidegeníthetetlen méltóság, az egyenlő bánásmód, a független életvitel, az autonómia és a teljes körű társadalmi szerepvállalás.

„A jelentéssel az Európai Parlament 11 bizottsága foglalkozott párhuzamosan, ami jól szemlélteti, hogy a téma különleges figyelmet kapott. Az EP ma azt is megmutatta, hogy a fogyatékossággal élők helyzetének javítása nem pártpolitikai kérdés, hanem frakciókon átívelő, kiemelt jelentőségű ügy, ami egyébként évek óta tartó stratégiai munka eredménye" – hangsúlyozta a Fogyatékosságügyi Munkacsoport társelnöke.

Cimkék: 
EU

Szakértő: hosszabb távon több tízmillióan indulhatnak el Afrikából

Budapest, 2016. május 31., kedd (MTI) - Hosszabb távon több tízmillió migráns indulhat el Afrikából, hogy Európában telepedjen le - közölte a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Orbán Balázs hozzátette: rövid távon egymillió bevándorlóra lehet számítani, akik a líbiai partokról kelnek útra.
A szakértő elmondta, hogy a múlt héten Törökországban jártak a Migrációkutató Intézet munkatársai. Az ottani hivatalos adatok értelmében a nyár elejéig 2,7 millió migráns akar Törökországból Európába jutni, bár megjegyezte, hogy a bevándorlási hullám komolyan csökkenni kezdett az unió és Törökország közötti megállapodás hatására.
Orbán Balázs arról is beszélt, hogy a komoly kulturális különbségek miatt nem feltétlenül érzik magukat jól Európában azok a migránsok, akik sikeresen megérkeztek a kontinensre. Frusztrációjuk miatt többen gondolkodnak azon, hogy visszaindulnak Törökország irányába.

Forrás: 
MTI

2016. május 31., kedd

Fotó:  Nagy Andrea / https://www.facebook.com/andrea.nagy.9041?fref=ts

Fotó: Nagy Andrea
Május / Pünkösd hava / Tavaszutó / Ígéret hava
Az év 22. hete, 152 napja, az évből még 216 nap van hátra (szökőév).
Névnap:

Napkelte: 03.51 / Napnyugta: 19.32
Holdkelte: 01.13 / Holdnyugta: 13:36

Forrás: 
vajdasag.eu

Huszonhárom ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt

Szeged, 2016. május 30., hétfő (MTI) - Huszonhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az előző két héten - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság valamennyi vádlottat egy évre kiutasította Magyarország területéről.
A vádlottak - akik többsége török, afgán vagy pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát - a mások által korábban megrongált határzáron keresztül, illetve a kerítés alatt vagy felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.
A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.

Forrás: 
MTI

Ők lesznek a Virtuózok finalistái

Virtuózok döntő - Fotó: MTVA / Penziás Nikolett

Legjobb formáját hozta a Virtuózok döntős mezőnye, jövő héten már a fődíj a tét

Az idei évad 27 középdöntőséből kilencen jutottak a Virtuózok pénteki döntőjébe. A döntőbe kerülésről még az ötfős szakmai zsűri döntött, de a fináléban a végső eredmény, és az, hogy ki lesz 2016 Virtuóza, kizárólag a nézői szavazatokon múlik.

A versenyzőket a mai döntőre való felkészülés során meglepetésvendégek is bátorították.

Az adást a kicsik korcsoportja kezdte: Patkós Mariann hárfán, Kelemen Gáspár hegedűn, Holozsai Eszter fuvolán játszott. Már az első korcsoport után érezni lehetett, hogy a zsűrire különösen nehéz döntés vár, hiszen a versenyzők csúcsformában voltak.

Horvát kormányválság - Egyre mélyül a szakadék a két kormányzó párt között

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb, 2016. május 30., hétfő (MTI) - A horvát kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) folytatná a kormányzást - de már Bozo Petrov, a koalíció kisebbik pártjának, a Hídnak az elnöke nélkül - akkor is, ha a parlament megvonná a bizalmat Tomislav Karamarko HDZ-s első miniszterelnök-helyettestől.

Erről maga Karamarko - aki egyúttal a HDZ elnöke - nyilatkozott a Jutarnji List című horvát napilap hétfői számában. Hangsúlyozta, hogy a Híd mint politikai opció (azaz lehetséges koalíciós társ) ellen nincs kifogása, csupán a párt egyes tagjai ellen.
Úgy vélte, hogy a kormányon belüli eddigi együttműködés megmutatta: a Híd tapasztalatlansága és felkészületlensége miatt akadályozott minden olyan elképzelést, amely előre vitte volna Horvátországot.
"Megértéssel voltunk irányukban, és kompromisszumokat is kötöttünk" - hangsúlyozta - "de ami sok, az sok".

Forrás: 
MTI

XV. Kalandok és Álmok Nagytábor határon túli magyar pedagógusoknak– élmény a köbön

Nagytábor 2015

Azoknak a gyermekekkel és fiatal felnőttekkel foglalkozó határon túli magyar pedagógusoknak és más szakembereknek kínálunk ingyenes továbbképzést, akiknek elegük van a négy fal közt tartott tanórákból és nincs kedvük a nyarukból 5 napot egy újabb unalmas pedagógus-továbbképzésre, előadásmaratonra áldozni. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy a frontális oktatás ideje lejárt. Immáron 14 éve minden nyáron megrendezzük a Kalandok és Álmok Nagytábort, mely különböző témákban élménypedagógiai módszerekre épülő továbbképzést kínál gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik.  Célunk, hogy a résztvevők az élménypedagógiát mint önálló pedagógiai megközelítést, a saját bőrükön ismerhessék meg és élhessék át, megtapasztalva, hogy miként vehetik rá a diákjaikat, hogy próbára tegyék önmagukat. Egymás között értik meg, hogyan lehetnek a gyerekek aktív és cselekvő részesei és irányítói saját nevelési és fejlesztési folyamatuknak.
Hogyan lesz a játékból élmény, az élményből tapasztalat és a tapasztalatból tudás? Bármely határon túli magyar pedagógus megtudhatja most az ingyenes lehetőséggel élve a nyári élménypedagógiai képzésünkön!

Bakondi: naponta több mint százan próbálnak bejutni Magyarországra a déli határnál

Budapest, 2016. május 30., hétfő (MTI) - Naponta száz-százötven ember próbál bejutni az országra a magyar-szerb határon húzódó műszaki határzáron keresztül - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a görögországi idomeni sátortábor múlt heti felszámolása miatt fokozódik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon. Naponta 100-150-en próbálnak bejutni az országba a kerítés megrongálásával, és további 700-900 embert tartanak vissza ettől jelenlétükkel a határvédők - közölte.
Jelenleg 200-250 ember várakozik a röszkei és tompai tranzitzóna előtti, szerb területen - tette hozzá.
Bakondi György kitért arra: a múlt hét óta már építik a kerítést Ásotthalom térségében ott is, ahol korábban csak gyorstelepítésű akadályt telepítettek, mert gyalogosan is nehezen járhatók.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep