Jelenlegi hely

június 2016

Elégedetlenek a szerbek, mert Brüsszel ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási fejezetek megnyitását

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. június 30., csütörtök (MTI) - Több szerb politikus is hangot adott elégedetlenségének csütörtökön, hogy az Európai Unió újabb tárgyalási fejezeteket nyitott meg Törökországgal és Montenegróval, a Szerbia csatlakozására vonatkozó fejezetek megnyitását azonban elhalasztotta.

Május végén Horvátország jelentette be, nem engedélyezi, hogy Brüsszel és Belgrád között megnyíljon az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23-as, valamint a jogállamiságra és a belügyekre vonatkozó 24-es tárgyalási fejezet. Később ezt Zágráb visszavonta, csütörtökön viszont brüsszeli forrásokból a szerb sajtó úgy értesült, hogy Horvátország és Nagy-Britannia ellenezte a szerb fejezetek megnyitását.
Ivica Dacic szerb külügyminiszter a döntést "szégyenletesnek, érthetetlennek és Szerbiára nézve megalázónak" nevezte, ami szerinte azt a célt szolgálja, hogy Szerbia uniós közeledését megfékezzék vagy lelassítsák. "A döntés nyílt politikai nyomásgyakorlás Szerbiára annak érdekében, hogy az ország elálljon az egyértelműen állami érdekeket védő politikájától" - fogalmazott a külügyi tárca vezetője. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy országa minden feltételnek eleget tett, Szerbia a térség stabilitásának kulcsa, és mindent megtesz, hogy reformok segítségével modern, európai országgá váljon.
A külügyminiszter véleményével egyetért Jadranka Joksimovic, a szerb kormány európai integrációért felelős tárca nélküli minisztere is, aki úgy vélte, a csütörtöki döntés politikai üzenetnek számít, és azt jelenti, hogy fékezik Szerbiát az EU felé vezető úton. Leszögezte: az új fejlemény nem téríti le Szerbiát az EU-integráció útjáról.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
SzerbiaEU

Megerősítette két korábbi boszniai szerb vezető 22 éves börtönbüntetését a hágai törvényszék

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel/Hága, 2016. június 30., csütörtök (MTI) - Megerősítette csütörtökön két korábbi boszniai szerb vezető 22 éves börtönbüntetéséről 2013-ban hozott ítéletét a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgáló, hágai Nemzetközi Törvényszék.

Mico Stanisic egykori boszniai szerb belügyminiszterre és Stojan Zupljaninra, Banja Luka korábbi rendőrfőnökére 22 éves börtönbüntetést szabtak ki három évvel ezelőtt bosnyákok és boszniai horvátok ellen elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt. Az eredeti eljárásban mindketten ártatlannak vallották magukat.
Stanisicot és Zupljanint összesen mintegy 1700 személy meggyilkolásával összefüggésben mondták ki bűnösnek. A gyilkosságokat, kínzásokat hadifogolytáborokban - Manjacában, Omarskában és Trnopoljéban - követték el. A legyilkoltak túlnyomórészt muszlim bosnyákok, és boszniai horvátok voltak.
Az ítélet korábbi indoklásában elhangzott: mindkét férfi olyan helyzetben volt, hogy megakadályozhatta volna a boszniai szerb rendőri, illetve félkatonai csoportok által elkövetett vérengzéseket, de ezt nem tették meg. Mindketten jelentős mértékben közreműködtek annak a tervnek a megvalósításában, amely arra irányult, hogy a muszlim bosnyákokat és a horvátokat elűzzék a Nagy-Szerbiaként elképzelt területekről.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
SzerbiaEUJog

Soros György javaslata véget vetne Közép-Európa felzárkóztatásának

EPP-HungarianPress

Hölvényi György sajtóközleménye
Soros György az EU előtt álló kihívásokról tartott előadást az Európai Parlamentben. A magyar származású befektető radikálisan csökkentené az uniós kohéziós politikát és agrártámogatásokat. „Közép-Európa jövője szempontjából elképesztő változásokat sürget Soros György”, mondta Hölvényi György KDNP-s EP-képviselő az ülést követően.

Az Európai Parlament fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Soros György provokatív előadását az Egyesült Királyság múlt heti EU-tagságról szóló népszavazásával kezdte. A befektető szerint az EU-nak fel kell ismernie saját hibáit és a szétesés elkerülése érdekében gyökeresen meg kell újulnia. Elmondta, hogy a migrációs válság is hozzájárult a brit EU-tagság elutasításához. A migrációs válság megoldására évi 30 milliárd eurós uniós forrásteremtést javasolt. Soros azzal az elképesztő javaslattal állt elő, miszerint új uniós adókat kellene kivetni, továbbá hitelfelvétellel, a Közép-Kelet-Európának nyújtott felzárkóztatási források, valamint az agrártámogatások radikális csökkentésével kellene finanszírozni a válság megoldását.

Cimkék: 
EU

Lebontották az egyik horvát-szerb határátkelőn létesített műszaki akadályt a horvát hatóságok

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb, 2016. június 30., csütörtök (MTI) - Lebontották a szerb-horvát átkelőként szolgáló kiskőszeg-bácsbezdáni Duna-híd horvátországi oldalán létesített műszaki akadályt a horvát hatóságok, arra hivatkozva, hogy az egész csak gyakorlat volt - tájékoztatta az MTI-t a közmédia tudósítója a helyszínről.

A hírt megerősítette a Nova TV helyszínen lévő tudósítója is, aki délután elmondta, hogy a vaskaput néhány órával korábban bontották le a hatóságok azzal az indokkal, hogy csak meg akartak bizonyosodni arról, milyen gyorsan tudnak intézkedni, ha újabb migránshullám érné el Horvátországot.
A műszaki akadály lebontásával kapcsolatban a hatóságok nem tettek hivatalos bejelentést. A térségben jelenleg nem tartózkodnak migránsok.
A kiskőszegi (Batina) határátkelőt minden előzetes bejelentés nélkül zárták le szerda este, emiatt több kilométeres kocsisor torlódott fel a határ mindkét oldalán, s az átkelőt csak hajnali két óra körül nyitották meg újra. A területre éjszaka kirendelték a készenléti rendőrséget is.
A hír felzaklatta a közvéleményt, főleg azokat, akik ezen a területen élnek. A baranyaiaknak már volt alkalmuk megtapasztalni, hogy milyen az, amikor migránsok tömege ellenőrizetlenül ellepi a határ menti településeket. A sajtó szerint nem tudni, valóban gyakorlatról volt-e szó, vagy csak a nagy médiafelhajtás miatt a döntöttek úgy a hatóságok, hogy lebontják a csütörtökre virradóra a határátkelőn felépített két méter magas vaskaput a híd teljes szélességében.

Forrás: 
MTI

Putyin: Moszkva kész egységes gazdasági tér kiépítésére az EU-val

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2016. június 30., csütörtök (MTI) - Oroszország továbbra is kész közös gazdasági térség létrehozására az Európai Unióval - jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök Oroszország nagyköveteinek moszkvai tanácskozásán.

"Oroszország nemcsak nem ellenzi azt a gondolatot, hogy egységes gazdasági és humanitárius térséget alakítson ki az Európai Unióval az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig, de azt a legreményteljesebbnek tartja az eurázsiai kontinens hosszú távú, fenntartható fejlődése szempontjából" - mondta.
Putyin arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió elhagyásáról szóló brit népszavazás fájdalmas piaci következményei még sokáig hatni fognak, de hangot adott véleményének, hogy középtávon minden helyreáll majd. Elmondta, hogy Moszkva figyelemmel fogja kísérni a London és Brüsszel közötti tárgyalásokat
"Meglátjuk, hogy a demokrácia elvei hogyan érvényesülnek náluk" - fogalmazott.
Megismételte, hogy az unióból való kilépés, a Brexit a britek belügye, amelybe Oroszország a múltban sem kívánt és a jövőben sem akar beleavatkozni.

Forrás: 
MTI

2016. június 30., csütörtök

Fotó:  Nagy Andrea / https://www.facebook.com/andrea.nagy.9041?fref=ts

Fotó: Nagy Andrea
Június / Nyárelő hava / Szent Iván hava / Rák hava / Napisten hava
Az év 26. hete, 181 napja, az évből még 205 nap van hátra (szökőév).
Névnap: Pál

Napkelte: 03.50 / Napnyugta: 19.45
Holdkelte: 00.53 / Holdnyugta: 15.03

Forrás: 
vajdasag.eu

Ismét elmérgesedtek a bosnyák-szerb kapcsolatok Srebrenica miatt

RTV (Vanja Đurić)

Ćamil Duraković srebrenicai polgármester tolmácsolta az emlékünnepség szervezőbizottságának üzenetét, mely szerint a szerbiai államvezetés nem kívánatos a közelgő megemlékezésen, amíg Belgrád nem ismeri el, hogy a bosnyák városban népirtás történt.

Erre válaszolt Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök, miszerint néhány hónappal ezelőtt ő még kedves vendégnek számított. Arra utalt ezzel, hogy akkor 5 millió eurós adományt vitt a városnak.

Az ezzel kapcsolatos hírek ma szaporodtak meg, amikor Duraković kijelentette, hogy öt millió euróért nem lehet bérletet váltani a potočari emlékközpontba.

A szóváltást további reagálások követték. Marko Đurić, a Szerb Haladó Párt alelnöke a bosnyákokkal való kommunikáció teljes megszüntetését követelte, azt állítván, hogy Duraković mögött valójában Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja áll.

Dankó Erdélyben - Élő műsorral mutatkozik be Székelyföldön a nótarádió

Tarnai Kiss László

Magyarország legnépszerűbb nótarádiója 2016. június 30-án indul Erdélybe. A műsorvezetők és a vendégelőadók csapata Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen találkozik a közönséggel.

Nagy vállalkozást terveznek a Dankó Rádió munkatársai: 2016. június 30-án székelyföldi turnéra indulnak. A külhoni út szervesen illeszkedik a Dankó Klub hagyományába: minden hónap utolsó hétfőjén élőzenei műsorral örvendeztetik meg a közönséget a budapesti Thália Színházban. Elsősorban az adó „hadra fogható” műsorkészítői látogatnak el Székelyhonba, így a Déryné-díjas Nagy Ibolya, az immár negyven éve színpadi előadóművészként is szereplő Tarnai Kiss László vezetőszerkesztő-műsorvezető. A rádiósokat operett-művészek is elkísérik: Eperjesi Erika, Jenei Gábor, valamint Dócs Péter is tagja az „utazó keretnek”. A program a Dankó Rádió, három alappillérére támaszkodik: az operett, a magyar nóta és a népdal mellett a crossover és az örökzöldek népszerű slágerei is felcsendülnek.

EU-csúcs - A brit népszavazást követően Európa jövőjéről tárgyalnak az uniós állam- és kormányfők

Brüsszel, 2016. június 29., szerda (MTI) - Az Európai Unió (EU)jövőjének alakulásáról kezdett eszmecserét Brüsszelben szerdai ülésnapján huszonhét uniós tagország állam- és kormányfője; David Cameron brit miniszterelnök este hazautazott a csúcstalálkozóról, és a további megbeszéléseken már nem vesz részt.

Az informálisnak minősülő megbeszélésen a britek EU-ból való várható kilépésének következményeiről és az Egyesült Királyság kiválási folyamatáról egyeztetnek.
David Cameron brit kormányfő már a keddi munkavacsorán ismertette az uniós tagságról múlt héten hazájában rendezett népszavazás végeredményét és a brit helyzetet.
Brüsszelben tárgyal viszont szerdán Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Nem hivatalos ugyan az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, de találkozni fog Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, és megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is.
Elutazása előtt Sturgeon elmondta, annak érdekében tesz látogatást uniós intézmények vezetőinél, hogy megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén is.
A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette: a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt - a királysághoz tartozó - Skóciát is "eltávolítanák" az európai közösségből.

Forrás: 
MTI

Meghaladta a 17 ezret az illegális határátlépések idei száma

Budapest, 2016. június 29., szerda (MTI) - Meghaladta a 17 ezret azoknak a száma, akik az idén illegálisan léptek be Magyarországra a schengeni küldő határszakaszon - derül ki a rendőrség által szerdán közzétett adatokból.

Kedd éjfélig 17 008 illegális határátlépést regisztráltak. A rendőrség honlapján közzétett táblázat szerint ez a szám tavaly 64 770, míg 2014-ben 6 484 volt.
A tájékoztató szerint kedden tiltott határátlépés miatt 157 embert fogtak el. Az elmúlt 24 órában a magyar-szerb határszakaszon a rendőrök 119 határsértő illegális belépését akadályozták meg Magyarország területére.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep