Jelenlegi hely

Energia

Lemond az EU a gázdiverzifikációról?

EPP-HungarianPress

Gyürk András sajtóközleménye
"Ha megvalósul az Északi Áramlat 2 gázvezeték, az jelentősen megnövelheti a gáz árát Közép-Európában, továbbá a már megépített gázvezeték összekötők sem tudják ellátni funkciójukat - a forrásdiverzifikációt" - figyelmeztetett Gyürk András fideszes EP-képviselő az Európai Parlament tegnap esti plenáris vitáján.

Az Európai Parlament 2016. május 9-i plenáris ülésén a képviselők az Északi Áramlat 2 projekt közép-kelet-európai gázpiacra gyakorolt hatásáról vitáztak. A projekttársaságban a Gazprom mellett öt európai székhelyű cég is rendelkezik részesedéssel: az E.ON, az OMV, a Shell, a Wintershall és az ENGIE. A tervek szerint a jelenlegi, használatban lévő vezeték mellé egy másikat is lefektetnének a Balti tenger fenekén, amely 2019-ig megduplázná az Oroszországból közvetlenül Németországba szállított gáz mennyiségét.

A vita során a képviselők egyöntetűen amellett szálltak síkra, hogy a közép-kelet-európai országok szempontjából az Északi Áramlat bővítése nem jelent diverzifikációt, és így nem járul hozzá az ellátásbiztonsághoz.

Cimkék: 
EUEnergia

Egyre olcsóbb az orosz földgázl

Fotó: pixabay.com

Moszkva, 2016. március 29., kedd (MTI) - Felére csökkent a Németország határán átadott orosz földgáz szerződéses átlagára februárban az egy évvel korábbihoz hasonlítva.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium havi jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adataira hivatkozva közölte, hogy a német határon átadott orosz földgáz szerződéses átlagára 172,4 dollár volt ezer köbméterenként az év második hónapjában.
A mostani ár a tavaly februárihoz képest 48,4 százalékkal alacsonyabb, az előző hónap 183,2 dolláros átlagárával összevetve pedig 5,9 százalékkal kisebb - derül ki az Interfax orosz hírügynökség által kedden ismertetett dokumentumból.
Az idei év első két hónapjában ezer köbméterenként 177,8 dollárt fizettek az orosz földgázért, ami éves összehasonlításban 47,4 százalékos visszaesés.

Forrás: 
MTI

Elkészült Magyarország egyik legnagyobb naperőműve Pécsett

Pécs, 2016. február 26., péntek (MTI) - Elkészült Magyarország egyik legnagyobb, 10 megawatt kapacitású naperőműve Pécsett - közölte pénteken az MVM Hungarowind Kft. az MTI-vel.

A társaság tájékoztatása szerint a sikeres próbaüzem után megtörtént a fotovoltaikus erőmű műszaki átadása, az új létesítmény várhatóan március első felében állhat kereskedelmi üzembe.
A beruházás mintegy 4,2 milliárd forint európai uniós és állami támogatás segítségével valósult meg, az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította - tették hozzá.
Az új létesítményt a pécsi hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének több mint tízhektáros területén alakították ki. Az erőmű méretét jól mutatja, hogy több mint 38 ezer napelempanelt szereltek fel, a kivitelezés csúcsidőszakában naponta 260 ember vett részt a munkában. A naperőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett - írták.

Forrás: 
MTI

A szerb villamosenergia-tőzsde partnere lesz a Keler KSZF

Budapest, 2016. február 16., kedd (MTI) - Újabb régiós megállapodást kötött a Keler Központi Szerződő Fél (Keler KSZF), a február 17-én induló szerb villamosenergia-tőzsde klíringpartnereként biztosítja majd a másnapi szállítású nagykereskedelmi energiapiaci ügyletek elszámolását.

Ezzel a Keler-csoport a magyar, osztrák, német, francia és a cseh piacok mellett a szerb energiapiacon is jelen lesz klíring szolgáltatóként - közölte a Keler KSZF kedden az MTI-vel.
A szerb villamosenergia-tőzsde, a SEEPEX bejelentette, hogy a háttérszabályozás kialakítását és a sikeres teszteket követően február 17-én indítja el a másnapi szállítású villamosenergia-tőzsde működését. A Keler KSZF, amely Magyarországon és a régióban számos tőzsdén nyújt már klíringszolgáltatást, a SEEPEX klíringtagi partnere lesz, annak központi elszámolóházán, a németországi European Commodity Clearing AG-n (ECC) keresztül - tájékoztatott a társaság.

Forrás: 
MTI

Eurostat: tovább nőtt a megújuló energia részaránya az Európai Unióban

A megújuló energiahordozók részaránya az összes energiafelhasználásból 2014-ben, célkitűzés 2020-ra

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2016. február 10., szerda (MTI) -
Az Európai Unióban 2014-ben a felhasznált energia 16 százalékát nyerték megújuló energiaforrásokból, szemben az adatok rögzítésének kezdő évében, 2004-ben feljegyzett 8,5 százalékkal - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán.

A megújuló forrásokból származó energiának a fogyasztáson belüli részaránya 2014-ben Svédországban volt a legmagasabb. Az 52,6 százalékos svéd arányt Lettország és Finnország (38,7 százalék), valamint Ausztria (33,1 százalék) és Dánia (29,2 százalék) közelítette meg leginkább, míg a lista végén Luxemburg állt 4,5 százalékkal, majd Málta 4,7, Hollandia 5,5 és Nagy-Britannia 7 százalékkal.

Forrás: 
MTI

Lesz elegendő áram, és nem is drágul

knjazevac bez struje RTV

BELGRÁD - Stabil az áramellátás, és a villanygazdaság ezt a küszöbönálló hideg napokban is szavatolja – jelentette ki Aleksandar Obradović, a Szerbiai Villanygazdaság igazgatója.

„Elegendő szén áll rendelkezésre, a legnagyobb szénfejtő, a Kolubara, valamint a hőerőművek rekordokat döntenek a termelésben. Tavaszra nem drágítják az áramot, sőt, a jelenlegi eredményekre való tekintettel lehet, hogy később sem lesz rá szükség” – tette hozzá.

Cimkék: 
EnergiaSzerbia

Elfogadták a bányászati törvényt

foto: RTV (Nenad Jovićević)

A szerbiai képviselőház elfogadta a bányászatról és a geológiai kutatásokról szóló törvényt, valamint az ország energiafejlesztési stratégiáját a 2025-ig tartó időszakra.

A bányászati törvény meghatározza azokat az ásványi anyagokat, amelyek stratégiai jelentőségűek Szerbia számára, és amelyek esetében lehetséges a kisajátítás. A törvény részletesen szabályozza, hogy a gazdasági társaságok milyen feltételek mellett foglalkozhatnak geológiai kutatással.

Egy éve nincs változás

MAGYARKANIZSA - Magyarkanizsa, Szenttamás és a Nagykikinda tavaly szeptemberben írta alá azt a határozatot, amelyben egy indítványt fogalmaztak meg a szerbiai földgáz és kőolaj kitermelésére vonatkozóan, amelynek kilencven százalékát éppen e három község területén végzik. A kérdésben azóta nem történt jelentős áttörés.

A Gazprom nem jelzett gázszállítási gondot

Aleksandar Antić / fotó: RTV

BELGRÁD - Nincs jele annak, hogy Szerbiában gondok lesznek a gázellátással, miután Oroszország leállította az Ukrajnába való szállítást – közölte Aleksandar Antić energiaügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy az állam jól kidolgozott tervekkel készült fel minden lehetséges forgatókönyvre.

- Az orosz Gazprom nem jelzett semmilyen fennakadást, noha a földgáz Ukrajnán és Magyarországon át érkezik hozzánk – mondta Antić.

Cimkék: 
EnergiaSzerbia

A Gazprom felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázszállítást

A Gazprom földgázexportja Európába és Ukrajnába, 2009-2013 export Ukrajnába (Mrd. m3); export Európába (Mrd. m3); tranzit Ukrajnán keresztül (Mrd. m3) Azonosító:	20140509:MTI:G0205

Moszkva, 2015. november 25., szerda (MTI) - A Gazprom orosz gázipari vállalat felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázexportot szerda délelőtt, mert az előre kifizetett mennyiséget teljes egészében leszállította, ráadásul nem érkezett új megrendelés sem az ukrán féltől.

A hatályban lévő orosz-ukrán gázszállítási megállapodás alapján a Gazprom csak az előre kifizetett mennyiséget köteles eljuttatni Ukrajnába.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep