Jelenlegi hely

EU-s szinten is kiemelten kell kezelni a tehetséggondozást

Bocskor Andrea és Gál Kinga sajtóközleménye
A tehetséggondozás támogatásának fontosságára hívta fel az Európai Bizottság figyelmét a Fidesz-KDNP két európai parlamenti képviselője, Bocskor Andrea és Gál Kinga. 2017-től önálló tehetséggondozási programra tettek javaslatot a fideszes képviselők.

A néppárti EP-képviselők a Bizottsághoz intézett kérdésükben hangsúlyozták: fontos, hogy a tagállamok mellett az Európai Bizottság is kiemelten segítse a tehetséggondozási programokat, és hozzon létre olyan innovatív és rugalmas támogatásokat az oktatás területén, melyekkel motiválják a jövő fiataljait, és hozzájáruljanak a tehetséggondozással foglalkozó intézmények munkájához. „Egyes tagállamok nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, így Magyarország is, melynek Nemzeti Tehetségprogramja 2008-2028 között kiemelt lehetőséget teremt a magyarországi és külhoni magyar tehetséges fiatalok hosszú távú segítésére, ezek mellett azonban EU-s szinten is kiemelten kellene kezelni a tehetséggondozást”- vélik a képviselők.

Bocskor Andrea és Gál Kinga az alábbi kérdéseket intézték a Bizottsághoz: Hogyan támogatja és segíti az Európai Bizottság a fiatal tehetségeket Európában? Mely konkrét források alkalmasak a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákok iskolai és iskolán kívüli támogatására? Hogyan segíti a Bizottság a pedagógusok és iskolák munkáját a tehetséggondozás terén? Figyelemmel kíséri-e az EU a tagországok tehetséggondozási programjait?

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, sportért és ifjúságügyért felelős biztosa, válaszában kifejtette: „Az iskolán belüli és kívüli tehetségfejlesztési projektek - ideértve a tanári segítséget - jogosultak az Erasmus+ keretében való finanszírozásra. Az Erasmus+ egyik specifikus része olyan ifjúságügyi projektekkel foglalkozik, amelyek célja a rejtett vagy kiaknázatlan tehetségek kibontakozása a fiatalok körében”. Más finanszírozási eszközöket is felsorol a biztosi válasz: így az Európai Szociális Alap, az Európai Stratégiai Beruházási Alap vagy az EU kutatási és innovációs keretprogramja a tehetségfejlesztő projektek finanszírozására is lehetőséget nyújtanak. „Ezen túlmenően a Fiatal Tudósok Versenye a természettudományok terén tehetséges, 14-20 év közötti fiatalokra irányul: keretében a tagállamok országos természettudományi versenyeinek győztesei mérhetik össze egymással tudásukat”.

A két magyar néppárti képviselő az Európai Parlament illetékes szakbizottságain keresztül kezdeményezték, hogy az Európai Bizottság 2017-től új uniós programot is indítson, saját költségvetési sorral, a fiatal európai tehetségek felkarolása, a tehetséggondozó közösségek és központok együttműködésének támogatása és a jó gyakorlatok fejlesztése és terjesztése céljából.

Brüsszel, 2016. június 22.

Bocskor Andrea irodája
Gál Kinga irodája:
http://bocskor.fidesz-eu.hu/
http://www.galkinga.hu
http://fidesz-eu.hu/

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep