Jelenlegi hely

Ausztriában 1700 menekültet helyeztek el államilag kijelölt szálláson

Forrás: 
MTI

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:
Bécs, 2015. október 20., kedd (MTI) -
Október elseje óta összesen 1700 menekültet helyeztek el Ausztriában államilag kijelölt szálláshelyeken, ezek öt településén találhatók - közölte az osztrák kancellár a keddi kormányülést követően.

A bécsi parlament döntése értelmében október elsejétől az állam saját hatáskörben jelölhet ki befogadóhelyeket a bevándorlóknak. A törvény akkor alkalmazható, ha a tartomány vagy a járások nem teljesítik az előírt menekültkvótát vagy a befogadott menekültek száma nem teszi ki a helyi lakosok 1,5 százalékát. A kormány azért hozta meg ezt a törvényt, amely 2018-ig lesz érvényben, hogy mostantól könnyebben tudjon majd reagálni a menekültügyi helyzetre és gyorsabban ki tudja jelölni a szálláshelyeket.
Eddig a karintiai Althofen és Ossiach, a felső-ausztriai Steyregg, a salzburgi Bergheim és a stájerországi Leoben településen jelölt ki az állam menekültbefogadó szállásokat.

Werner Faymann kancellár tájékoztatása szerint eddig 60-65 ezer menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában. Az osztrák állam azzal számol, hogy az év végéig a kérelmek száma elérheti a nyolcvanezret is. Faymann elmondta: pillanatnyilag még ötszázan vannak sátrakban, ezért arra kérte azokat a településeket, amelyek még nem érték el a befogadási kvótájukat, hogy biztosítanak szállást a migránsoknak.
Faymann szerint nem jöhet létre olyan Európa, amelynek határai nyitottak az utazók számára, de amelyet ugyanakkor drótkerítéssel zárnak el a menekültek előtt. A kancellár úgy vélte, hogy jelenleg az unió külső határainak védelme és a menekültek elosztása a legfontosabb.
Éjfél óta ezren érkeztek Szlovénia felől a stájerországi határszakaszhoz, a Grazban, valamint a város környékén lévő befogadóhelyeken további több mint ezer embert látnak el.
A stájerországi rendőrségi vezető tájékoztatása szerint a menekülteket Szlovéniában buszokkal szállították a szlovén-osztrák határhoz, az emberek az utolsó métereket gyalog tették meg. A menekülteket a határnál ellenőrizték és regisztrálták, néhányan azonban hamisított dokumentumokkal próbáltak bejutni az országba, így őket nem engedték be Ausztriába.
A grazi központban a vöröskereszt képviselői arra panaszkodtak, hogy egyre nehezebb önkénteseket toborozni.

kgs \ kgf \ kvs \ hgp
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep