Jelenlegi hely

EPP-HungarianPress

Csökkenhetnek a roaming díjak a Nyugat-Balkánon

Mobil - képforrás: pixabay

Járóka Lívia és Deli Andor sajtóközleménye - A mai napon az Európai Parlamentben rendezték meg a „Digitális gazdaság, konnektivitás és roaming a Nyugat-Balkánon” elnevezésű néppárti konferenciát, melyen részt vettek a nyugat-balkáni nagykövetek. Mariya Gabriel, digitális gazdaság és társadalomért felelős biztos bemutatta a Nyugat-Balkánra kiterjesztett programokat és előrelépéseket a digitális gazdaságban.
Járóka Lívia, a Nyugat-Balkán régióért felelős EP-alelnök beszédében rámutatott: a nyugat-balkáni régió mihamarabbi felzárkózása úgy az EU, mint a térség érdeke. „A roaming díjak fokozatos csökkentése, majd pedig megszüntetése a nyugat-balkáni tagjelölt országok és az Európai Unió között kézzelfogható üzenet lenne a térség polgárai számára, s azt bizonyítaná, hogy az EU valóban elkötelezett a bővítés iránt. Nem kevés jogi és technikai akadályt kell legyőzni ehhez, de ha megvan a politikai akarat, akkor gyorsan haladhatunk előre” - emelte ki az alelnök. „Már azzal helyzetelőnyt biztosítunk a nyugat-balkáni országok számára, hogy aktívan bevonjuk őket az uniós programokba, ezáltal megkönnyítve integrációjukat.”
Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő, az EU-Szerbia Parlamenti Vegyes Bizottság tagja fontosnak tartotta hangsúlyozni a digitalizáció és az anyanyelvi tájékoztatás közötti szoros összefüggést a kisebbségi jogok érvényülése szempontjából. „Az akadálymentes, határon átnyúló rádiós- és televíziós közvetítések lehetővé teszik, hogy a térség államaiban élő őshonos kisebbségek anyanyelvükön tájékozódhassanak, követhessenek sporteseményeket és hozzáférjenek más digitális tartalmakhoz. Mindannyian tudjuk, hogy rendkívül szoros az összefüggés a nemzeti kisebbségi jogok implementációja, a jószomszédi viszonyok és a csatlakozási tárgyalások menete között. A digitális piac kiszélesítése és a nyugat-balkáni tagjelölt országok mielőbbi bevonása segítheti a kisebbségi jogok érvényesítését és ezáltal az országok közötti együttműködés elmélyülését”.

Küzdelem a jó minőségű magyar pálinkáért

EPP-HungarianPress
Hölvényi György sajtóközlemény
Az Európai Parlament plenáris ülése ma délben szavazott a szeszes italok meghatározásáról, kiszereléséről és címkézéséről szóló rendelet-tervezetről. Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) módosító indítványainak köszönhetően az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását.

Szerbia: A nemzeti kisebbségek hidat képeznek az Unió felé

EPP-HungarianPress

Deli Andor sajtóközleménye
„A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek, különösen amelyek anyaországai már az EU tagjai, pozitívan járulhatnak hozzá az európai integrációs folyamatokhoz, hiszen hidat képeznek az Európai Unió felé. A belgrádi kormánynak ezért kiemelt figyelmet kell fordítania e nemzeti közösségekre” - emelte ki Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő az EU-Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság hetedik ülésén Belgrádban.

Cimkék: 
SzerbiaEU

Két millió euró a tisztább levegőért

EPP-HungarianPress

Hölvényi György sajtóközleménye
Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága ma délelőtti ülésén nagy többséggel támogatta Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő módosító indítványát, amelynek köszönhetően jövőre kiemelt jelentőségű uniós kutatás indulhat két millió euró értékben.
Az Európai Unió 2017-es költségvetéséhez benyújtott módosító indítványával Hölvényi György kutatási tervet javasolt a rossz európai levegőminőségért felelős szennyező források alaposabb vizsgálata érdekében.
A szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedésekért nagymértékben felelős városi légszennyezés csökkentése napjaink egyik legnagyobb közegészségügyi kihívása. Míg az ipari termelésből és a közlekedésből származó kibocsátásokat jelenleg széleskörűen szabályozza az európai jogalkotó, a szálló por magas koncentrációjáért felelős egyéb, nem hagyományos szennyezőforrások káros hatásait eddig nem vizsgálták. A néppárti képviselő által kezdeményezett kutatás első lépésben felméri a veszélyes hulladékok, autógumik, használt ruhák, elektronikai eszközök és építési hulladékok háztartásoknál történő égetéséből származó légszennyezés mértékét, valamint azok közegészségre gyakorolt hatását. A kutatás végső célja, hogy a társadalmi-gazdasági szempontok figyelembevétele mellett megfelelő csökkentési intézkedéseket, valamint környezetbarát és fenntartható tüzelési módokat javasoljon.

A terror nem ismer sem Istent, sem embert

EPP-HungarianPress

Hölvényi György sajtóközleménye
„Az Európára zúduló terrorizmus ismét átlépett egy határt az észak-franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray templomában elkövetett gyilkossággal. A dzsihádista terroristák ártatlanok elleni véletlenszerű támadás helyett ezúttal egy keresztény vallását gyakorló közösség és vezetője ellen hajtottak végre célzott merényletet” - jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, az Európai Néppárt frakciójának vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke.

A néppárti képviselő kifejezi részvétét az aljas módon meggyilkolt Jacques Hamel atya helyi római katolikus közössége felé. Hölvényi György a keresztény emberek ellen intézett nyílt támadásként értékelte az Iszlám Állam terrorszervezet megbízásából végrehajtott erőszakcselekményt. A képviselő szerint a gyilkosság szimbolikus cselekmény: valódi célja a keresztény értékek elleni háború, amely a Közel-Keletről jól ismert dzsihádista stratégia részeként ezúttal az európai keresztények ellen fordult.

Cimkék: 
EUterrorizmus

A fiatalok kezében van Európa jövője

EPP-HungarianPress

Bocskor Andrea sajtóközleménye
Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága ma nagy többséggel elfogadta Bocskor Andrea jelentését az EU 2013–2015 közötti időszakra vonatkozó ifjúsági stratégiájának értékeléséről. „Európa és az európai közösség jövője a fiatalokon múlik, ezért nagyon fontos odafigyelni és támogatni őket az európai és nemzeti alapértékek mentén, és a jelenlegi globalizációs problémák figyelembevételével” − mutatott rá Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.
A jelentésben vizsgált időszakban a tagállamok folytatták a 2010-ben elkezdett együttműködést, hogy előmozdítsák a fiatalok életminőségének javítását, a foglalkoztathatóságukat, munkaerőpiaci és polgári integrációjukat. A fiatalok körében végzett felmérések szerint 2013 februárjában 23,9%-os negatív csúcson volt az ifjúsági munkanélküliség Európában, mely 2015 novemberére 20%-ra csökkent. „Az eredmények fényében elmondható, hogy sok területen van előrelépés, de további intézkedésekre van szükség az ifjúsági munkanélküliség csökkentése, az életminőség és jövőkép javítása, illetve az egyenlő esélyek megteremtése érdekében. A tendencia országonként változó, van olyan tagország, ahol a munkanélküliség még mindig 40% körül van”- fogalmazott a néppárti képviselő. Mindezen célok eléréséhez uniós, de leginkább tagállami szinten módszeresebb, hatékonyabb együttműködésre van szükség számos szakpolitikai területen, így például a foglalkoztatás, az oktatás és képzés, a szociálpolitika, az ifjúságpolitika, valamint a kultúra és sport területén is. Bocskor Andrea kiemelte: fontos az ifjúsági programokhoz megfelelő uniós pénzügyi eszközt biztosítani, mint pl. az Erasmus+, az Európai Szociális Alap, a Horizont 2020, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés.

Cimkék: 
IfjúságEU

A baloldal a kényszerbetelepítésre szavaz (reagálás a baloldali pártok nyilatkozataira)

EPP-HungarianPress

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye
A bevándorláspárti baloldal továbbra sem kíváncsi az emberek véleményére. A magyar baloldal felelőtlen politikát folytat: a korlátlan bevándorlás, a kényszerbetelepítés, a kvóták és az azt visszautasító tagállamok pénzbüntetése mellett teszi le a voksát. Ez a politika Európa-szerte látványosan megbukott, az európai polgárokat pedig az Unió ellen hangolja.
A baloldali pártok mai tiltakozásai hazugak, képviselőik szavazatait letagadják. EP-képviselőik egytől egyig támogatták a plenáris ülésen elfogadott jelentés azon cikkét, amely a migrációs válság kapcsán az újraelosztási mechanizmus kikényszerítéséről szól, illetve kéri az Európai Bizottságtól egy kiegészítő pénzügyi szankcionálási mechanizmus létrehozását.
Magyarországnak alapvető érdeke, hogy fennmaradjon a belső határok nélküli schengeni övezet és jól működjön a közös piac. Ezeket a vívmányokat a tömeges illegális bevándorlás kikezdte. A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának következetes álláspontja, hogy ebben a helyzetben egyetlen felelős válasz létezik: a tömeges bevándorlás megállítása, a schengeni külső határok védelme.

Befogadó oktatás és fizetett munka a kulcs

EPP-HungarianPress

Kósa Ádám sajtóközleménye
Az Európai Parlament plenáris ülése ma nagy többséggel megszavazta a fogyatékossággal élő személyek jogaival foglalkozó ENSZ-egyezmény (CRPD Egyezmény) végrehajtásáról szóló jelentését. "Az önálló életvitelhez a kulcsot a befogadó oktatás és a fizetett munkavégzés jelentheti" – mutatott rá Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, a jelentés néppárti felelőse, aki a digitális segítő technikák szerepét is hangsúlyozta.
Kósa Ádám, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport társelnöke elmondta: első alkalommal fordul elő, hogy az ENSZ egyik szerve (az ún. CRPD Bizottság) nyomon követi az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi kötelezettségek EU általi teljesítését. Emlékezetes, hogy az ENSZ CRPD Bizottsága 2015-ben erőteljes üzenetet küldött az EU-nak az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettségeit illetően.
Kósa beszédében rámutatott, hogy a CRPD elveinek köre jóval tágabb a megkülönböztetés kérdésénél, és végső céljuk az, hogy a fogyatékossággal élő személyek és családtagjaik teljes körűen gyakorolhassák az emberi jogokat egy befogadó társadalomban.

Cimkék: 
EU

Több figyelmet az üldözött keresztényeknek!

EPP-HungarianPress

Hölvényi György sajtóközleménye
"Az uniós külpolitika egyik legfontosabb feladata a szabadságjogok védelme, különösen a számos esetben korlátozott szabad vallásgyakorlás terén" - jelentette ki Hölvényi György (Fidesz-KDNP), a néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke az Európai Parlament tegnap esti vitájában. A plenáris ülésen Federica Mogherini uniós külügyi főképviselő mutatta be az EU 2015. évi jelentését az emberi jogok és a demokrácia érvényesüléséről.
Mindennapjaink részévé váltak a kisebbségeket ért tömeges bántalmazások, az elvándorlás és a vallási alapú terror - szögezi le az uniós jelentés. A megállapításokra reagálva Hölvényi György hangsúlyozta: az európai külpolitikának kiemelt feladatként kell kezelnie a szabad vallásgyakorlást. A tavalyi év során drámaian felerősödött vallásüldözés olyan méreteket öltött, hogy Európának eltökélt lépéseket kell tennie.
A magyar képviselő szerint az Európai Bizottságnak határozott választ kell adnia az olyan összetett diplomáciai kihívásokra, mint az Iszlám Állam terrorszervezet keresztényeken elkövetett népirtása Szíriában és Irakban. Emlékeztetett: az Európai Parlament példaértékű határozatot fogadott el, amikor kimondta, hogy a dzsihádisták által elkövetett erőszakos cselekedetek népirtásnak minősülnek. A képviselő az európai külpolitika fontos geostratégiai feladatának nevezte a keresztények és más vallási kisebbségek megmaradásának biztosítását a terror és polgárháborúk sújtotta országokban. „A keresztények védelme fontos stabilitási és biztonsági prioritás a Közel-Keleten” - zárta felszólalását Hölvényi György.

Cimkék: 
EUVallás

Az uniós költségvetés felülvizsgálata során a tagállamok forrásai nem csökkenhetnek

EPP-HungarianPress

Deutsch Tamás sajtóközleménye
Az Európai Parlament plenáris ülése a brit népszavazásra tekintettel csak a héten fogadta el a jelenlegi hétéves keretterv félidős felülvizsgálatáról szóló – az Európai Bizottság javaslatát megelőző - jelentését. A néppárti képviselők egységes tiltakozása ellenére a jelentés pénzbüntetést sürget a kényszerbetelepítést elutasító tagállamokkal szemben – a szocialista-liberális képviselők Soros-féle politikát követnek.
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: kiemelt fontosságú, hogy a kohéziós források és a vidékfejlesztési pénzek védelmében a jelentés kiemeli, hogy a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése jogilag kizárt a felülvizsgálat során. A jelentés hozzáteszi, hogy a Közös Agrárpolitika közvetlen kifizetéseit sem érintheti a folyamat. Ezzel sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós forrásokat a felülvizsgálat nem csökkentheti és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai is.
A jelentés javasolja a kifizetési szintek plafonértékeinek emelését, hogy elkerülhető lehessen egy az előző pénzügyi keretterv során bekövetkezett „likviditási” probléma, azaz, hogy a ciklus végén beérkező kohéziós számlák kifizetésére is legyen elegendő forrás.

Cimkék: 
EU

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep