Jelenlegi hely

Kereskedelem

Az Európai Parlament határozottan elutasítja az élelmiszer-ellátási láncban tapasztalható tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat

EPP-HungarianPress

Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Erdős Norbert sajtóközleménye
"Fel kell hívnunk a figyelmet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kérdésére, és egyúttal el kell ismerni uniós szinten a nemzeti jogszabályok formájában már meghozott intézkedéseket. Minden lehetséges eszközzel törekednünk kell a belső piacon alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorítására" – mondta Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő.

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló jelentését. A dokumentum arra sürgeti a tagállamokat, hogy vizsgálják meg: hogyan lehet nagyobb védelmet biztosítani a termelőknek, valamint a kis élelmiszer-feldolgozóknak és kiskereskedőknek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen. A Fidesz-KDNP EP-delegációja üdvözli a szavazás eredményét.

A vállalkozások közötti kapcsolatokban alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerültek. Jelentős mennyiségű statisztikai és piaci alapú bizonyíték áll rendelkezésre, amely arra enged következtetni, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok viszonylag elterjedtek, különösen az élelmiszer-ellátási láncban.

Több mint 300 milliárd forint értékben vásároltak a magyarok online tavaly egy felmérés szerint

Budapest, 2016. június 7., kedd (MTI) - Tavaly 319 milliárd forintot tett ki az online kiskereskedelem nettó forgalma, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és elérte a teljes magyarországi kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékát - derül ki az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. felméréséből, amelynek eredményeit kedden juttatta el az MTI-hez.

Az eNet megjegyezte: az évről évre egyre magasabb bázis miatt az online kiskereskedelem növekedési üteme 2014-hez képest némiképp lassult, azonban a következő 3-4 évben is tovább emelkedik a nettó kiskereskedelmi forgalom. A magyarországi e-kereskedők is bővülést várnak a vásárlók számában és a mobileszközről történő internetes vásárlás arányában is.
Az összegzés szerint tavaly a rendszeresen internetezők 84 százaléka vásárolt online magyarországi webáruházból és 35 százalékuk külföldi webshopokból is, ezzel 4 százalékkal növekedett az online vásárlók száma 2015-ben, a külföldről is rendelőké pedig 14 százalékkal nőtt. Azok az online vásárlók, akik külföldről is rendelnek online, leginkább ruházati és sportruházati termékeket, számítástechnikai eszközöket, illetve órákat és ékszereket rendelnek a külföldi webshopokból.

Forrás: 
MTI

A Környezetvédelmi világnap alkalmából készült felmérés A felelős erdőgazdálkodás védjegyéről

A Környezetvédelmi világnap alkalmából készült felmérés A felelős erdőgazdálkodás védjegyéről / Premier Communications

A Tetra Pak és a Lidl Magyarország közösen hívja fel a figyelmet a környezetvédelmi jelzés fontosságára

Budapest, 2016. június 1. – A magyar lakosság 18%-a tudja, mit jelöl az egyik legfontosabb, fa és papír alapú termékeken szereplő környezetvédelmi tanúsítás, az FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) emblémája, 75% azonban úgy gondolja, hogy még nem találkozott a mindennapi fogyasztási cikkeken is szereplő védjeggyel – derül ki a Tetra Pak környezetvédelmi világnap alkalmából készített lakossági felméréséből. A Tetra Pak és a Lidl közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy a védjeggyel ellátott termékek választásával, kis odafigyeléssel is sokat tehetünk a környezetünkért. A két vállalat összefogása révén a Pilos sajátmárkás termékek italos karton csomagolására is felkerült az FSC embléma, tanúsítva, hogy azok papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb ellenőrzött forrásokból származik.

Egyre tudatosabban váltanak nyári abroncsokra a magyar autósok

Egyre tudatosabban váltunk nyári abroncsokra

Bridgestone: téli abroncsokon nyáron hosszabb fékútra és magasabb benzinfogyasztásra számíthatunk
Budapest, 2016. április 12. – A magyar autóvezetők döntően nem közlekedésbiztonsági, hanem költségcsökkentési okokból cserélik le téli abroncsaikat nyári gumikra, derült ki a Bridgestone közel 70 szervizműhely vezetője körében végzett felméréséből. Noha a tavaszi-nyári zivatarok során akár 15-20%-kal is rövidebb fékúttal bír az autónk nyári abroncsokon, a megkérdezett szervizműhelyek vezetői szerint a magyar autósok inkább azért váltanak nyári gumikra, mert így kevesebbet fogyaszt majd az autójuk és nem koptatják a drága téli abroncs szettet. A magyar közlekedésbiztonsági kultúra fejlődését mutatja ugyanakkor, hogy a felmérés szerint az autóvezetők több mint 50%-a már a Bridgestone által is ajánlott 2-3 mm-es profilmélység elérésekor új nyári gumit vásárol.

Szezonokban mérhető a megtakarítás

Számos autóvezető gondolja úgy, hogy ha csak november-december környékén állt be a téli időszak, úgy nyugodtan fennhagyhatják a téli abroncsokat az autón, hiszen száraz időszakban azzal úgysem ártanak a guminak. A Bridgestone által megkérdezett szervizműhely vezetők 70%-a szerint a magyar autósok döntően úgy vélik, hogy a téli abroncsok nyári időszakban való használata alapvetően az abroncs fokozott kopásával jár, de a szervizvezetők tapasztalatai szerint csak minden harmadik autós ismeri a hosszabb féktáv, a magasabb zajszint, vagy a magasabb benzinfogyasztás problémáját.

Tíz év alatt tízszeresére nőtt a magyar e-kereskedelmi piac

Budapest, 2016. április 8., péntek (MTI) - Tízszeresére nőtt a magyar e-kereskedelmi piac tíz év alatt, tavaly 300 milliárd forint fölé emelkedhetett a hazai elektronikus kiskereskedelem forgalma - ismerteti a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org) az eNET kutatásain alapuló becslésében.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztatásuk szerint még tart a 2015-ös év e-kereskedelmi adatainak összegzése, de az előzetes kalkulációk alapján növekedésről számolnak be a szakemberek.
Tavaly több mint 20 százalékkal emelkedett a hazai vásárlások átlagos kosárértéke az előző évihez képest, így elérte a 10 ezer forint fölötti összeget.
Az eNET legutóbbi kutatásai szerint a legnépszerűbb, online megvásárolt termékek a számítástechnikai cikkek, a szórakoztató elektronika, a lakásfelszerelés, a játékok, az ajándéktárgyak, de egyre bátrabban vásárolnak a magyarok az interneten ruházati cikkeket, sportruházatot is.

Forrás: 
MTI

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött Indiával az Európai Unió

Stratégiai partnerségi menetrendet fogadtak el szerdán Brüsszelben az Európai Unió és India közötti 13. csúcsértekezleten, amelyen az uniós központi intézmények vezetői mellett Narendra Modi indiai miniszterelnök vett részt.

Az Európai Tanács közleménye szerint az öt évre szóló közös menetrend megerősíti az uniós országok és India közötti együttműködést, amely kiterjed a kül- és biztonságpolitika, a gazdaság, a kereskedelem, a hosszú távú beruházások területére, valamint a globális problémák együttes kezelésére is.
A megbeszélésen - amelyen az EU-t Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos képviselte - egyebek között a szabadkereskedelmi megállapodásról (FTA) szóló tárgyalások felélénkítését tűzték ki célul.
A tanácsi nyilatkozat szerint az Európai Unió és India úgy döntött, hogy fokozza együttműködését az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ezért nyilatkozatot fogadtak el a tiszta energiaforrások használatáról.

Forrás: 
MTI

A Tetra Pak megszerezte a világ legrangosabb gyártási díját

A szerbiai Gornji Milanovac-i Tetra Pak gyár

Lausanne, Belgrád, Budapest, 2016. március 24.A Tetra Pak szerbiai gyára, a világ élelmiszeripari csomagolóanyag gyárai között elsőként megszerezte a Japán Üzemi Karbantartási Intézet Teljeskörű Hatékonyság Karbantartás Díjának 5., azaz legmagasabb fokozatát. A szerb gyár így egyike lett annak a 20 vállalatnak a világon, amelyeknek az elmúlt 40 év során termelési hatékonyságuk fejlesztésével sikerült kiérdemelniük ezt a rangos elismerést. A magyarországi Tetra Pak üzem szorosan a szerb létesítmény nyomában haladva, jelenleg a díj negyedik szintjének auditjára készül.

A szerbiai Gornji Milanovac-i Tetra Pak gyárban 2001-ben az akkori gyárigazgató, Révész Zoltán, a magyarországi gyártóüzem jelenlegi igazgatója vezette be a TPM (Total Productive Maintenance, azaz Teljeskörű Hatékony Karbantartás) módszertant.

Szijjártó: Magyarország támogatja Szerbia minél hamarabbi uniós tagságát

Budapest, 2016. március 17., csütörtök (MTI) - A magyar-szerb együttműködés minden eddiginél jobb, Magyarország támogatja, hogy Szerbia minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-szerb üzleti fórumon csütörtökön, Budapesten.
Kijelentette: ha a két ország kapcsolata nem lenne történelmi csúcsponton, akkor nem tudták volna átvészelni a bevándorlási válság okozta sokkot és feszültséget. A magyar-szerb határon életbe léptetett szigorú intézkedések nem rontották a kétoldalú kapcsolatokat - húzta alá.
Szijjártó Péter minden idők legsúlyosabb európai kihívásának nevezte a migrációt. Örömét fejezte ki, hogy a nyugat-balkáni országok visszatérnek a szerződések, és közös szabályok tiszteletben tartásához, és úgy döntöttek, hogy megvédik magukat és Európát a jelentős biztonsági és gazdasági kockázatot hordozó bevándorlási nyomástól.
Magyarországnak a Nyugat-Balkán szomszédjaként fontos az ottani béke és stabilitás, az ahhoz vezető legjobb és leghatékonyabb út az európai integráció - mondta.
Hozzátette: Magyarország a jövőben is erőteljes támogatója lesz a nyugat-balkáni országok EU-integrációs folyamata felgyorsításának. Magyarországnak és az egész EU-nak az az érdeke, hogy Szerbia minél hamarabb az EU tagja legyen.

Forrás: 
MTI

Az oroszok elégedettek a szerb áruval, és még többet vennének

snezana bogosavljevic boskovic RTV

Szerbia tavaly megkétszerezte a mezőgazdasági termékek Oroszországba való kivitelét, de további lehetőségei is vannak az export bővítésére – jelentette ki Snežana Bogosaljević Bošković szakminiszter.

Az országos közszolgálati tévének elmondta: az oroszok elégedettek az itteni áru minőségével, és nagyobb mennyiséget is vennének. Főleg a sertéshús iránt érdeklődnek.

Azonnal állítsák le az ipari úton előállított méz behozatalát!

fotó: pixabay

Erdős Norbert sajtóközleménye
"Amint megkaptam a "Eurofins" francia laboratórium által kiadott, és az EU belső piacán árusított kevert mézekre vonatkozó vizsgálati jegyzőkönyveket, levelet írtam Phil Hogan agrárbiztosnak azonnali ellenőrzések elrendelését kérve a kevert mézekben található importméz összetevőkre vonatkozóan. Megbizonyosodtam ugyanis, hogy jelen esetben a magyar és európai méhészeket és fogyasztókat veszélyeztető tendenciáról van szó" – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő tegnap Strasbourgban.

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep