Jelenlegi hely

Kína

Kreml: Putyin és Obama külön megbeszélést folytathat a G20-csúcson

Moszkva, 2016. augusztus 30., kedd (MTI) - Lehetősége lesz Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnöknek arra, hogy a Kínában szeptember 4-én és 5-én tartandó G20-csúcs alkalmából tárgyaljon egymással - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden a TASZSZ hírügynökséggel.

Peszkov Ben Rhodes amerikai helyettes elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó hétfői nyilatkozatára reagált, amely szerint Obama bízik benne, hogy találkozhat Putyinnal, és több témát is megvitathat vele.
"Ebben mi is bízunk" - mondta Peszkov.
A G20-csoport a 19 legnagyobb gazdaságú ország és az Európai Unió tömörülése.

Forrás: 
MTI

Saját gyártású híreik miatt büntetik a nagy kínai internetszolgáltatókat

Peking, 2016. július 26., kedd (MTI) - Több kínai internetes kereskedelmi szolgáltató számíthat büntetésre online hírszolgáltatása miatt, mert a szabályokat megszegve nem hivatalos forrásból származó, hanem maguk által gyártott jelentéseket adtak ki - számoltak be hírügynökségek a kínai internetfelügyelet (CAC) legújabb intézkedéséről.

Az indoklás szerint nyolc vállalat, köztük a Sina, a Sohu, a Tencent, a Baidu, az iFeng és a NetEase nevű helyi internetóriások "súlyosan megsértették" a hatályos szabályokat. A vonatkozó paragrafus szerint ugyanis e portálok "kizárólag hivatalos forrásból származó információk utánközlésére jogosultak a forrás megjelölésével, a tartalom megváltoztatása nélkül".
E szabályt, mivel betartásukat nem ellenőrizték szigorúan, az érintettek rendre megszegték, s nem ritkán nagy visszhangot kiváltó beszámolókat jelentettek meg.
A szóban forgó profitorientált kereskedelmi vállalatok közösségi média-alkalmazásaikkal, mikroblog szolgáltatásukkal százmilliókat érnek el, portáljaikon azonban hivatalosan saját hírek előállítására és terjesztésére nincs engedélyük, újságírókat, szerkesztőket sem alkalmazhatnának.
Amikor tavaly ünnepélyes keretek között először "avattak" online újságírókat, vagyis ellátták őket a hagyományos médiában dolgozóknak járó újságíró-igazolvánnyal, e kereskedelmi portálok nem voltak a munkaadóik között.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
Kínamédia

Peking határozottan tiltakozik a THAAD rendszer Dél-Koreába telepítése ellen

Peking, 2016. július 8., péntek (MTI) - Peking pénteken határozott ellenzését fejezte ki amiatt, hogy az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszert Dél-Koreába telepítik, amiről pénteki szöuli bejelentés szerint Washington és Szöul megállapodást kötött.

A külügyminisztérium közleménye szerint "a kínai fél rendkívül elégedetlen, és határozottan ellenzi a lépést".
Kína legutóbb a múlt hónap végén - amikor Hszi Csin-ping elnök fogadta Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnököt - adott aggodalmának hangot a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) telepítéséről szóló, akkor még csak várható döntés miatt.
Hszi óvatosságra intette Szöult, és felszólította, hogy vegye figyelembe Peking jogos biztonsági aggályait.
A THAAD telepítése ellen Peking és Moszkva már korábban diplomáciai és katonai csatornákon is többször szót emelt, de az elnököt először ekkor idézték e kérdésben.

Forrás: 
MTI

Peking felszólította Washingtont, ne avatkozzon bele a dél-kínai-tengeri vitába

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2016. július 7., csütörtök (MTI) - Peking figyelmeztette Washingtont, hogy ne avatkozzon bele a szuverenitást érintő dél-kínai-tengeri vitás területi kérdésekbe - derült ki a Vang Ji kínai külügyminiszter és amerikai kollégája, John Kerry közötti telefonbeszélgetésről megjelent csütörtöki kínai híradásokból.

Vang a Hszinhua kínai hírügynökség szerint emlékeztette Kerryt az Egyesült Államoknak arra az ígéretére, hogy nem foglal állást a szuverenitással összefüggő vitás kérdésekben, egyúttal óvatosságra intette Washingtont.
A kínai diplomácia vezetője ismételten kijelentette, hogy kormánya nem fogja elfogadni a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság (PCA) jövő hét elején nyilvánosságra kerülő döntését a Fülöp-szigetek által benyújtott keresettel kapcsolatban. A külügyminiszter "komédiának" nevezte az eljárást, amelynek szerinte véget kell vetni.
Mint fogalmazott, a döntéstől függetlenül Kína "határozottan meg fogja védeni törvényes tengeri jogait és szuverenitását saját területe felett".
Manila beadványát az ENSZ Tengerjogi Egyezményére (UNCLOS) hivatkozva fogalmazta meg és a nemzetközi előrejelzések szerint több kérdésben pozitív válaszra számíthat.

Forrás: 
MTI

Hszi Csin-ping: Kína nem akarja uralni Ázsiát, de ellen fog állni a katonai fenyegetéseknek

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2016. július 1., péntek (MTI) - Kína nem akarja uralni Ázsiát, de adott esetben ellen fog állni a katonai fenyegetéseknek - jelentette ki pénteken Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár a Népi Gyűlés házában, ahol a Kínai Kommunista Párt (KKP) megalapításának 95. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget.

"Kína sosem vágyakozik a másokéra, de sosem adjuk fel törvényes jogainkat. Más nemzetek nem várhatják tőlünk, hogy alkudozásokba bocsátkozzunk alapvető érdekeinkről, vagy arról, hogy következmények nélkül hagyjuk szuverenitásunk, biztonságunk és fejlődésünk aláásását" - hangoztatta a pártfőtitkár.
Megfigyelők szerint Hszi megállapításaival a dél-kínai-tengeri területi viták nyomán kialakult feszültségre és arra a konfliktushelyzetre utalt, amelyben a Fülöp-szigetek a Nemzetközi Választottbírósághoz fordult jogorvoslatért. Peking ezzel kapcsolatban világossá tette, a fokozódó nemzetközi nyomás ellenére sem ismeri el a hágai intézmény illetékességét a kérdésben.
Kína több alkalommal felrótta az Egyesült Államoknak, hogy feszültséget kelt szomszédjai és közte, továbbá kifogásolta az amerikai fegyveres erők rendszeres hadgyakorlatait, járőrözéseit és korszerű haditechnikájuk felvonultatását.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
KínaKülföld

Több mint 30 év után látogat Szerbiába kínai államfő

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. június 17., péntek (MTI) - Ötezer rendőr és több tucat mesterlövész biztosítja Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken kezdődő háromnapos szerbiai látogatását, amelyet történelmi diplomáciai eseménynek minősítettek a nyugat-balkáni országban, kínai államfő ugyanis több mint harminc éve nem járt Szerbiában.

Peking szerint a Szerbiával való együttműködés a közép- és kelet-európai országokkal való kapcsolat gerincét képezi, az ország jó földrajzi fekvése ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy innen kiindulva több más országgal is felvehesse a kapcsolatot. Kína a Nyugat-Balkánon megerősített pozíciójából nyithatna gazdaságilag a legkönnyebben Európa más országai felé.
Tomislav Nikolic szerb elnök a találkozótól azt várja, hogy megerősítse az eddig is jó és számos területet érintő kétoldalú kapcsolatokat. A szerb államfő kiemelte: Szerbia stratégiai célja az európai integráció, viszont a Kínával és az Oroszországgal ápolt kapcsolatokat sem fogja elhanyagolni.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
SzerbiaKína

Kódokat, dokumentumokat adott el külföldi kémszervezeteknek egy kínai férfi, halálra ítélték

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2016. április 19., kedd (MTI) - Halálra ítélték egy kínai kutatóintézet munkatársát, mert bizalmas, titkos minősítésű dokumentumokat adott el tízezer számra külföldi kémszervezeteknek - jelentette kedden a Kínai Központi Televízió (CCTV).

A 41 éves Huang Jü 1997-től dolgozott számítógépes szakemberként a Szecsuan tartomány székvárosában, Csengtuban lévő kutatóintézetben. Ez az intézet felelős többek között azoknak a kódoknak a kifejlesztéséért, amelyek például a párt- és kormányszervek közötti titkosított kommunikációt biztosítják.
Huang több mint 150 ezer lemásolt dokumentumot adott át külföldi titkosszolgálatok képviselőinek, ami - a kínai nemzetbiztonsági ügynökség televízióban idézett illetékese szerint - háborús időszakban emberéletekbe került volna.
Az iratok közül 90 volt szigorúan bizalmas, 292 bizalmas és 1674 titkos. A rejtjel-kódok megrendelői között volt a Kínai Kommunista Párt, a kormány, a hadsereg és pénzügyi szervezetek.
Huang állítólag maga ajánlotta fel "szolgáltatását" az interneten 2002-ben, majd a különböző, meg nem nevezett szolgálatok meg is keresték. A laptopján és mobil adattárolókon lévő információkat külföldön adta át. Tíz év során 21 alkalommal bonyolított le ily módon adásvételt, ezzel összesen 700 ezer jüant (30 millió forint) keresett.

Forrás: 
MTI

Peking fenyegetőnek tartja az amerikai-Fülöp-szigeteki közös járőrözéseket

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2016. április 15., péntek (MTI) - Peking határozott tiltakozását fejezte ki az amerikai védelmi miniszter Manilában tett bejelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államok rendszeressé teszi közös járőrözéseit a Fülöp-szigetekkel a Dél-kínai-tengeren, és növeli katonai szerepét a térségben.

A kínai külügyminisztérium úgy látja, hogy Kína területi szuverenitását és biztonságát veszélyeztető lépésekről van szó, miközben az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei Kínát vádolják agresszív fellépéssel, mesterségesen feltöltött zátonyok, szigetek militarizálásával.
Sajtójelentésekből kiderült, hogy az első amerikai-Fülöp-szigeteki közös járőrözést márciusban hajtották végre, a rákövetkezőt április hónapban.
Az Egyesült Államok azon szándékát, hogy megnöveli katonai jelenlétét a régióban, örömmel fogadták Manilában, mivel ettől egyrészt azt remélik, hogy ez elrettentő hatással lesz Kínára, amellyel területi vitában állnak, másrészt amerikai közreműködéssel, kiképzéssel az ország katonai erejét is sikerül magasabb szintre emelniük.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
KínaKülföld

Washingtoni atomcsúcs - Az Egyesült Államok és Kína összefog az észak-koreai atomkísérletek ellen

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2016. április 1., péntek (MTI) -
Az Egyesült Államok és Kína együttműködik annak érdekében, hogy Észak-Korea ne hajtson végre több atomkísérletet - ebben állapodott meg az amerikai és a kínai elnök csütörtökön a nukleáris biztonságról szóló washingtoni nemzetközi konferencián, kétoldalú tárgyalás keretében.

Észak-Korea provokációit ugyanis egyre nagyobb aggodalommal figyelik Washingtonban. A kommunista állam januárban hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, majd azóta több kísérleti rakétát bocsátott fel.
Barack Obama és Hszi Csin-ping a Fehér Házban találkozott egymással, és már a megbeszélések kezdetekor közös közleményt adtak ki, amelyben tudatták, hogy nemsokára mindkét ország aláírja a párizsi klímavédelmi egyezményt.
A megbeszélés után Obama úgy nyilatkozott, hogy Kína és az Egyesült Államok is atomfegyvermentes Koreai-félszigetet szeretne, ennek érdekében cseréltek véleményt arról, hogy miként lehetne eltántorítani Phenjant a további kísérletektől, amelyek Washington megítélése szerint növelik a térségben a feszültséget. Az amerikai elnök pár órával korábban a japán és a dél-koreai vezetőkkel tárgyalt ugyanerről a témáról.

Forrás: 
MTI

Élénk a kereslet a dobozos levegő iránt Kínában

Peking, 2016. március 29., kedd (MTI) - Napok alatt elkapkodták a dobozos oxigéndús levegőt, amelyet egy cég kísérleti jelleggel árult a dél-kínai Hajnan sziget nemzetközi turisztikai vásárán. Az üdítőitalokhoz hasonló dobozba zárt levegőt akciós áron 29 jüanért, vagyis mintegy 1200 forintért kínálták.

A helyszíni beszámolók szerint a korlátozott számban, összesen 300 dobozzal kínált ritka áru vevői elsősorban turisták és vállalati képviselők voltak, akik a gyakorta szmogos északi, északkeleti országrészből érkeztek.
A levegőt a dobozos üdítőitalok mintájára töltötték Hajnan délnyugati részén Bavangling településen, amelyet 98 százalékban erdő borít. Területén a negatív oxigénionok átlaga állítólag négyzetcentiméterenként eléri a 6 ezret, vagyis a hatszorosa annak, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a "tiszta levegő" kritériumaként előír.
A cég a levegőt egyelőre a készlet erejéig kísérleti céllal árulta, de jelentések szerint két hónapon belül közfogyasztás céljából is piacra dobják. Közölték, gondolkoznak a nagyobb kiszerelésen és az alkalmazás, a felhasználhatóság körének bővítésén is.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep