Jelenlegi hely

Magyar Mozgalom

Még egy vajdasági magyar párt adta át választási listáját

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. április 9., szombat (MTI) -
A második vajdasági magyar párt is átadta választási listáját az április 24-i előre hozott szerbiai parlamenti választásokra, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) egy horvát kisebbségi párttal, a Horvátok Demokratikus Közösségével (HDK) együtt vág neki a megmérettetésnek.

A sajtó és a politikai elemzők is unalmasnak, laposnak és szellemtelennek tartják az idei szerbiai választási kampányt, és leginkább azt róják fel a politikusoknak, hogy nincs egyetlen olyan témakör sem, amellyel kiemelten foglalkoznak. A Danas című napilap szerint nincs témája a kampánynak, sokkal inkább a személyeskedésre és a negatív üzenetekre épül, valamint sok "elaprózott" ígéretet lehet hallani.
Nem unalmas viszont ez az időszak a vajdasági magyarok számára. A mintegy 250 ezer fős szerbiai nemzeti kisebbségnek öt pártja van, valamint egy politizáló civil szervezete, amely nemrég alakult, de máris nagy célokat tűzött maga elé, és tagjai a választásokon is indulnak.
A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) néhány nappal a választások kiírása után adta át választási listáját, amelyen 250 személy szerepel. A VMSZ listáját két másik vajdasági párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt (MEP) támogatta.

Forrás: 
MTI

Végérvényesen kizárták az MM-eseket a VMSZ-ből

BÁCSFEKETEHEGY - A Vajdasági Magyar Szövetség végérvényesen kizárt soraiból 82 személyt, aki a Magyar Mozgalom tagja. Köztük van Maglai Jenő szabadkai polgármester is.

A VMSZ Tanácsa bácsfeketehegyi ülésén megerősítette a párt Fegyelmi Bizottságának döntését, amely ellen 53-an fellebbeztek.

Pál Károly, a VMSZ elnökségi megbízottja elmondta, a Magyar Mozgalomhoz csatlakozott 86 VMSZ-tag közül hárman felmentést kaptak a fegyelmi eljárás keretében, mert írásban jelezték, hogy kilépnek a mozgalomból. Másodfokon további egy személy jelezte, hogy kilépett a mozgalomból, így az ő esetében is megszüntették az eljárást.

Fegyelmit kezdeményeztek Pásztor István ellen

SZABADKA - A Vajdasági Magyar Szövetség mára és holnapra idézte be fegyelmi eljárásra azokat a párttagokat, akik a Magyar Mozgalom alapítói, illetve aktív tagjai. Állítólag nem csak VMSZ-tagokat, hanem támogatókat is beidéztek. Közben Pásztor István pártelnök ellen is fegyelmi eljárást kezdeményezett több szabadkai VMSZ-tag.

Pásztor István pártelnök korábban jelezte: a fegyelmi eljárás során mindenki nyilatkozhat arról, hogy a VMSZ tagja kíván-e maradni, illetve egyetért-e az MM tervezett lépésével, hogy indul a választásokon, így egyes esetekben várhatóan megszüntetik a fegyelmi eljárást.

Maglai Jenő szabadkai polgármester délután azt nyilatkozta: nem tud arról, hogy bárki is megbánta volna, hogy belépett a mozgalomba. Mint mondta, közös beadvánnyal fordultak a Fegyelmi Bizottsághoz. Maglai szerint az ilyen eljárások beomlasztják a VMSZ-t és a magyar közösséget.

Maglai: Száz VMSZ-tag kizárása várható

Maglai Jenő szabadkai polgármester

SZABADKA - A Magyar Mozgalom tegnapi esti összejövetele után Maglai Jenő szabadkai polgármester, a mozgalom egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség mintegy 100 tagjának kizárása várható, és ez további gondokat fog okozni a párton belül, ugyanakkor hozzájárul az egész magyar közösség dezintegrációjához is.

Szerinte nem lehet pártfegyelmet tartani fegyelmi tárgyalások indításával, és ennek az útnak nincs távlata.

Maglai szerint a polgármesteri funkció és a civil szervezeti tagság nem zárja ki egymást, és nem tud olyan kezdeményezésről, amely a leváltására irányulna.

A Magyar Mozgalom közgyűlése dönt a választási részvételről

SZABADKA - A Magyar Mozgalom nem biztos, hogy részt vesz a soron következő választásokon, a végső döntést ezzel kapcsolatban a szervezet közgyűlése hozza meg - áll az MM mai sajtóközleményében.
magyar mozgalom madjarski pokret mm jpg

"Január 19-én Belgrádban dr. Korhecz Tamás a Magyar Mozgalom képviseletében részt vett azon a megbeszélésen, amelyet a Demokrata Párt kezdeményezett, és amelyen tucatnyi ellenzéki politikai párt, néhány szakszervezet és két mozgalom képviseltette magát. A talákozó fő témája a soron következő választások tisztaságának a biztosítása volt, de szó volt az esetleges közös választási listaállítás lehetőségéről is" - áll a mozgalom közleményében.

Az MM társelnökei leszámolással vádolják a VMSZ vezetőjét

SZABADKA - Azzal, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listát készít magyar emberekről feltételezett bűnök miatt, nehezen minősíthető fejlemény – mondta a fegyelmi eljárás bejelentésére reagálva Varga László, a Magyar Mozgalom Ügyvivői Testületének tagja.
"Ezzel ugyanabba a helyzetbe kerül a vajdasági magyar közösség, mint amilyenben a második világháború után és a kilencvenes években volt. Ez pedig furcsa lépés az a VMSZ részéről, amely az elmúlt 20 évben a kollektív bűnösség eltörléséért harcolt. A VMSZ elnöke most megpróbál mindenkivel leszámolni, de a folyamatok végén bekövetkezhet az, hogy elnöksége alatt egy korábbi elnököt és öt alelnököt zárnak majd ki a pártból. Habár voltak belső harcok és pártszakadások, de ilyesmire a szerbiai politikai színtéren az elmúlt évtizedekben nem volt példa" - állítja Varga.

Nézetkülönbségek és együttműködések?

SZABADKA - Korhecz Tamás, az MM társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy továbbra is elképzelhetőnek tartja az együttműködést a Vajdasági Magyar Szövetséggel. Ennek tükrében Pásztor István újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy szakmai szinten ő is elképzelhetőnek tartja az együttműködést a Magyar Mozgalom civil szervezettel, de azt gondolja, hogy komolytalan volt ez a kijelentés, mert ha lett volna ilyen szándékuk, akkor nem jutottak volna el odáig, hogy sor kerüljön a 15-ei sajtótájékoztatóra, amelyen az MM bejelentette, hogy részese kiván lenni a választásoknak. A VMSZ elnöke Szabadkán tartott kedden sajtótájékoztatót. ...

Minden VMSZ-es MM-tag ellen fegyelmi eljárás indul

Pásztor István / By European People's Party (EPP Summit, Brussels; December 2014) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

SZABADKA - A Vajdasági Magyar Szövetség magyar pártként, magyar erőként önállóan indul a választásokon, és a választásokat követően építi a partnerkapcsolatait – jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

Pásztor annak a reményének adott hangot, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal tegnap megkezdett egyeztetések egy-két héten belül sikerrel zárulnak. Amennyiben sikerül megállapodásra jutni, a VMSZ ezzel a két párttal „karöltve” indulna a soron következő választásokon – fogalmazott Pásztor.

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep