Jelenlegi hely

Még egy vajdasági magyar párt adta át választási listáját

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. április 9., szombat (MTI) -
A második vajdasági magyar párt is átadta választási listáját az április 24-i előre hozott szerbiai parlamenti választásokra, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) egy horvát kisebbségi párttal, a Horvátok Demokratikus Közösségével (HDK) együtt vág neki a megmérettetésnek.

A sajtó és a politikai elemzők is unalmasnak, laposnak és szellemtelennek tartják az idei szerbiai választási kampányt, és leginkább azt róják fel a politikusoknak, hogy nincs egyetlen olyan témakör sem, amellyel kiemelten foglalkoznak. A Danas című napilap szerint nincs témája a kampánynak, sokkal inkább a személyeskedésre és a negatív üzenetekre épül, valamint sok "elaprózott" ígéretet lehet hallani.
Nem unalmas viszont ez az időszak a vajdasági magyarok számára. A mintegy 250 ezer fős szerbiai nemzeti kisebbségnek öt pártja van, valamint egy politizáló civil szervezete, amely nemrég alakult, de máris nagy célokat tűzött maga elé, és tagjai a választásokon is indulnak.
A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) néhány nappal a választások kiírása után adta át választási listáját, amelyen 250 személy szerepel. A VMSZ listáját két másik vajdasági párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt (MEP) támogatta.

Több párt és koalíció az utolsó pillanatra hagyta a listaátadást, így péntek éjfél körül nagy volt a nyüzsgés a választási bizottság belgrádi központjában. Az "utolsóként érkezők" között volt a VMDK is.
Listájukon a horvát jelöltek mellett helyet kaptak a nyáron alakult civil szervezet, a Magyar Mozgalom (MM) tagjai is, akiknek egy része korábban a VMSZ-ben töltött be magas rangú tisztséget, ám az MM-be való belépése után kizárták a pártból. A Magyar Mozgalom februárban jelentette be, hogy indul a választásokon, és egy magyar nemzeti alternatívát kíván felmutatni a VMSZ-szel szemben.
A VMDK-HDK magyar-horvát koalíció képviselői a szombaton kiadott közleményükben úgy fogalmaztak: "azzal a nem palástolt céllal indulunk az áprilisi választásokon, hogy a rosszkedvű, csalódott, reményét vesztett és folyamatosan sorvadó vajdasági magyarságot felrázzuk a tespedtségéből, hogy cselekvésre ösztönözzük, hogy megszabadítsuk a vajdasági magyar közéletet a kirekesztéstől, a félelemtől, az egyszólamúságtól és a párt alapú foglalkoztatástól".
A VMDK-HDK választási listáját még nem hirdették ki.
A Vajdasági Magyar Szövetség szerint több szempontból is bebizonyosodott, hogy a VMSZ-é az egyetlen magyar lista a parlamenti választáson.
Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője szombaton elmondta: egyrészt a VMDK-HDK-listának nincs meg a kellő számú, 10 ezer támogatói aláírása, mert kiderült, hogy olyanok is támogatták a listát, akik vagy nem szerepelnek a választói névjegyzékben, vagy már más pártnak is aláírtak, másrészt pedig az aláírók körülbelül 30 százaléka Közép- és Dél-Szerbiából származik.
"Ebből, azt gondolom, leszűrhető, hogy ez a lista nem a magyar emberek támogatásának köszönhetően próbál meg részt venni a választásokon" - fogalmazott a politikus. Hozzátette, hogy ha sikerül is a hiányzó aláírásokat - mások segítségével - pótolniuk, "lehullott a lepel, és világossá vált, hogy egy olyan lista, amelynek a választási indulását több ezer közép- és dél-szerbiai, nem magyar nemzetiségű állampolgár támogatja, nem tekinthető magyar listának".
A közvélemény-kutatások szerint a szerbiai választásokat elsöprő többséggel nyeri majd meg a jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS).

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep