Jelenlegi hely

Négy évtized után új szerb-magyar szótár jelenik meg Vajdaságban

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti - Négy évtized után áprilisban új szerb-magyar szótár jelenik meg a Vajdaságban, a kötet több mint 40 ezer szócikket, 6 és félezer kifejezést, valamint több mint kétezer állandósult szókapcsolatot tartalmaz.

Legutóbb ilyen mértékű munkát 1968 és 1975 végeztek Kovács Kálmán szerkesztésével, akkor három kötetben adtak ki szerb-horvát-magyar nagyszótárt, melynek egy-egy kötetén legalább húsz ember dolgozott több éven keresztül.
"Időközben voltak próbálkozások, jelentek meg kisebb-nagyobb szótárak, de ezek nem voltak olyan komolyak, mint a háromkötetes szótár" - hangsúlyozta Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója az MTI tudósítójának csütörtökön.
Évek óta igyekeznek összeállítani a Vajdaságban komoly, új szerb-magyar szótárt, ám az anyaggyűjtéssel és a pénzügyi támogatással is voltak problémák. A mostani köteten több mint másfél éve dolgozik hét-nyolc ember, az anyagi támogatást a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a vajdasági tartomány költségvetéséből biztosították.
Új szótárra azért van szükség, mert a nyelv folyamatosan változik, minden nap születnek új szavak - fogalmazott Virág Gábor, majd hozzátette, hogy valójában egy szótár már a megjelenésekor is aktualitását veszti, mivel a nyelv állapotának egy bizonyos pillanatát tükrözi, és akár már a következő pillanatban új szavak jelenhetnek meg.
A legnagyobb különbség a most megjelenő szótár és a négy évtizeddel ezelőtti között a mindennapokban használt szavak változása. A hetvenes évek óta számos új szó keletkezett főleg a számítástechnika fejlődése miatt.
"Emellett vannak szavak, archaizmusok, tájszavak, amelyeket már nem használunk, háttérbe szorultak, kivesztek a nyelvből" - magyarázta a Forum Könyvkiadó igazgatója.
Virág Gábor reményét fejezte ki, hogy a most megjelenő kötet alapján magyar-szerb középszótár is készül a közeljövőben.
A szerb-magyar középszótár szerzője Kacziba Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem, valamint Mirjana Burzan, az Újvidéki Egyetem tanára. A recenziót Nyomárkay István nyelvész, szlavista végezte, a szerb nyelvi lektor Vera Vasic nyelvész volt, a Forum Könyvkiadó munkatársai, Brenner János és Buzás Márta szerkesztették a kötetet.
A kötet szakmai és ünnepélyes bemutatója áprilisban lesz, kereskedelmi forgalomba azonban csak júniusban kerül. Bemutatják a budapesti Ünnepi Könyvhéten és a belgrádi könyvvásáron is.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep