Jelenlegi hely

Oktatás, nevelés

A világ 130 országában foglalkoznak ezekben a napokban a diákok a pénzügyi tudatossággal

képforrás: pixabay

Budapest, 2018. március 7., szerda (MTI) - Az idén negyedik alkalommal megrendezett Pénz7 programsorozat nemzetközi kezdeményezésben 130 országban, közöttük Magyarországon is március 5-9 között foglalkoznak a diákok az iskolákban a pénzügyi tudatossággal - mondta a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Sütő Ágnes hozzátette: a European Money Week rendezvénysorozatához a Global Money Week is csatlakozott.
Kiemelte azt is, hogy minden eddiginél több, 1200 iskola, 350 pedagógus és 450 önkéntes csatlakozott az idei Pénz7 kezdeményezéshez. Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) projektgazdaként irányítja a programokat, így lehetővé vált, hogy a héten az iskolák mintegy felében egy tanóra keretében foglalkozhatnak a diákok a pénzügyi témák között kiemelten a hitelfelvétellel.
A projekt szakmai partnerei az NGM, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány - ismertette.

Forrás: 
MTI

Kitiltják a francia iskolákból a mobiltelefonokat

Mobil - képforrás: pixabay

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2018. március 6., kedd (MTI) - A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik - jelentette be a francia oktatási miniszter. Jean-Michel Blanquer tájékoztatása szerint a tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

"A mobiltelefonok használata tilos lesz szeptembertől az iskolákban, nemcsak tanórákon, hanem az egész intézményben" - idézte kedden a Libération című napilap a kormánytag előző napi rádióinterjúját. "Törvény fog erről rendelkezni a következő hetekben, hogy jogilag is rendben legyen" - tette hozzá.
"Meghagyjuk az iskoláknak, hogy megválasszák a tiltás formáját, amely a legrugalmasabbtól terjedhet a legszigorúbbig" - hangsúlyozta.
Az iskoláknak így lehetősége lesz megtiltani azt is, hogy kikapcsolt állapotban a diákokkal lehessen a mobiltelefonjuk.

Forrás: 
MTI

Kezdődik az iratkozás első köre

Íratkozás

Belgrád - Ma és holnap bonyolítják le a középiskolába iratkozás első körét – közölte az illetékes tárca.
Az Oktatási Minisztérium közzétette a végleges listákat, valamint az üres helyek számát is, amelyekre a második körben iratkozhatnak majd.

Az általános iskolás tanulók a kisérettségin legtöbb 100 pontot szerezhettek. 70-et az átlag alapján, 30-at pedig a záróvizsgán. Az idén vezették be a 4 éves szakokra vonatkozó küszöböt, amely 50 pontot tesz ki.

A második iratkozási kör listáit július 8-án teszik közzé.

Külügyi államtitkár: a határon túli magyarok boldogulása a nemzet boldogulását is jelenti

Megnyílt a 21. ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a 21. ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem megnyitóján az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) 2016. július 5-én. Az asztalnál L. Simon László, a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Mezey Barna rektor, Palkovics László oktatási államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Al

Budapest, 2016. július 5., kedd (MTI) - A határon túli magyarok boldogulása a nemzet boldogulását is jelenti egyben, ezért is tartja fontosnak a kormány segíteni a megmaradásukat a szülőföldjükön - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem július 5. és 10. között ismét megrendezi határon túli, magyar anyanyelvű egyetemistáknak a 21. ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet.
Az eseménysorozat megnyitóján az államtitkár kiemelte: ez a kezdeményezés komoly szerepet tölt be abban, hogy a magyar nemzet összekovácsolódjon, és akiknek az otthon és a haza földrajzi értelemben elválik egymástól, otthonra találhatnak most itt, Budapesten.
Szabó László úgy véli, a részt vevő diákok tudásának piaci értékét növeli, hogy itt magyarul is tanulhatnak. Azt kérte a hallgatóktól, hogy hazatérve Magyarország nagyköveteként tekintsenek magukra és képviseljék a magyar nemzetet.
Kitért arra: a kormány a külgazdasági kapcsolatok fejlesztését a Kárpát-medencében prioritásnak tekinti, ezt mutatja, hogy az elmúlt időben sok határátkelőt nyitottak meg és nyitnak a jövőben is.
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kulturális önazonosság megélésének egyik legfontosabb terepe a határon túli magyarok számára a magyar nyelvű felsőoktatás, amely a jövő értelmiségképzése szempontjából is nagyon lényeges terület.

Forrás: 
MTI

Brüsszeli képzés vajdasági fiataloknak

EPP-HungarianPress

Deli Andor sajtóközleménye
Deli Andor fideszes EP-képviselő meghívására, a budapesti székhelyű Robert Schumann Intézet és a vajdasági székhelyű Bíró Károly Alapítvány társszervezésében, 12 vajdasági magyar fiatal érkezett a héten Brüsszelbe. A látogatás a „Hogyan működik az EU?” elnevezésű képzéssorozat harmadik és egyben záró állomása volt.

Deli Andor személyesen fogadta és üdvözölte a vajdasági fiatalokat. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy egyedülálló, de reményei szerint nem egyszeri eseményről van szó. Beszédében kiemelte: „Ebben a pár napban először adatik lehetőség a vajdasági magyar fiatalság képviselőinek, hogy testközelből megismerkedhessenek az EU és intézményei működésével. Nagyon fontos, hogy majd amikor Szerbia csatlakozik az Unióhoz, felkészült és az EU működésében jártas fiataljaink legyenek, akik megállják majd helyüket az európai színtéren és közösségünk érdekeit sikeresen tudják megjeleníteni. Ezért is láttuk értelmét egy ilyen közös képzésnek”.

EU-s szinten is kiemelten kell kezelni a tehetséggondozást

Bocskor Andrea és Gál Kinga sajtóközleménye
A tehetséggondozás támogatásának fontosságára hívta fel az Európai Bizottság figyelmét a Fidesz-KDNP két európai parlamenti képviselője, Bocskor Andrea és Gál Kinga. 2017-től önálló tehetséggondozási programra tettek javaslatot a fideszes képviselők.

A néppárti EP-képviselők a Bizottsághoz intézett kérdésükben hangsúlyozták: fontos, hogy a tagállamok mellett az Európai Bizottság is kiemelten segítse a tehetséggondozási programokat, és hozzon létre olyan innovatív és rugalmas támogatásokat az oktatás területén, melyekkel motiválják a jövő fiataljait, és hozzájáruljanak a tehetséggondozással foglalkozó intézmények munkájához. „Egyes tagállamok nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, így Magyarország is, melynek Nemzeti Tehetségprogramja 2008-2028 között kiemelt lehetőséget teremt a magyarországi és külhoni magyar tehetséges fiatalok hosszú távú segítésére, ezek mellett azonban EU-s szinten is kiemelten kellene kezelni a tehetséggondozást”- vélik a képviselők.

XV. Kalandok és Álmok Nagytábor határon túli magyar pedagógusoknak– élmény a köbön

Nagytábor 2015

Azoknak a gyermekekkel és fiatal felnőttekkel foglalkozó határon túli magyar pedagógusoknak és más szakembereknek kínálunk ingyenes továbbképzést, akiknek elegük van a négy fal közt tartott tanórákból és nincs kedvük a nyarukból 5 napot egy újabb unalmas pedagógus-továbbképzésre, előadásmaratonra áldozni. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy a frontális oktatás ideje lejárt. Immáron 14 éve minden nyáron megrendezzük a Kalandok és Álmok Nagytábort, mely különböző témákban élménypedagógiai módszerekre épülő továbbképzést kínál gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik.  Célunk, hogy a résztvevők az élménypedagógiát mint önálló pedagógiai megközelítést, a saját bőrükön ismerhessék meg és élhessék át, megtapasztalva, hogy miként vehetik rá a diákjaikat, hogy próbára tegyék önmagukat. Egymás között értik meg, hogyan lehetnek a gyerekek aktív és cselekvő részesei és irányítói saját nevelési és fejlesztési folyamatuknak.
Hogyan lesz a játékból élmény, az élményből tapasztalat és a tapasztalatból tudás? Bármely határon túli magyar pedagógus megtudhatja most az ingyenes lehetőséggel élve a nyári élménypedagógiai képzésünkön!

A robotépítés, a napkollektor fejlesztés és az animációs film „csak” hobbi

Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK tudományos segédmunkatársa

Munkaidejében a szén-dioxid újrafelhasználhatóságának lehetőségeit kutatja, szabadidejében robotokat épít, innovatív napkollektor rendszert fejleszt, vagy épp animációs filmeket gyárt. Hobbijait a tudományos munkával is összekapcsolja Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK tudományos segédmunkatársa.
Kecsenovity Egon anyagmérnök alapszakon végzett az SZTE-n, majd vegyészként tanult tovább, így – saját elmondása szerint – két különböző, mérnöki és természettudományos nézőpontból tudja ugyanazt a problémát szemlélni. A vajdasági fiatal mottója: a lehetőségeket meg kell ragadni, mivel azokból eredmények születnek, az eredményekből pedig újabb lehetőségek.

Felhívás Nyári egyetemre

Kisebbségi Jogvédő Intézet

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2016-ban is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, kezdő jogászokat vagy doktoranduszokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a határon túli magyarok jog-és érdeksérelmeinek védelmével foglalkozni. Elsősorban ezekhez a kezdő szakemberekhez kívánunk eljutni programunkkal.

A nyári egyetem tematikájában az állampolgárság kérdéskörének nemzetközi és európajogi vetületeire, az egyes autonómia koncepciókra, a kisebbségi nyelvhasználat és az oktatási jogok kiterjesztésének kérdéskörére, illetve a kisebbségek politikai képviseletének témakörére fókuszál. Előadóként olyan szakembereket – jogászokat, politikusokat, történészeket, szociológusokat – kértünk fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű szakmai tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek. A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, külön figyelmet fordítva a jogkiterjesztés és a jogtudatosság gyakorlati aspektusaira. A képzés nyelve magyar.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő konzultációra, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi, valamint európai szintű kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül lehetőséget kívánunk biztosítani egyéb csoportos foglalkozásokra, kerekasztal beszélgetésekre, amelyek során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a tapasztalatcserére.

A nyári egyetem 2016. július 31 – augusztus 6. között kerül megrendezésre Gödöllőn és Budapesten. A hallgatók számára a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet ösztöndíjat biztosít, amely magában foglalja a képzés, a szállás, a napi háromszori étkezés, valamint a rendezvény keretében megszervezésre kerülő utazások költségét, valamint a belépődíjakat. Az oda- és hazautazást a résztvevő hallgatóknak minden esetben maguknak kell biztosítaniuk. A nyári egyetem résztvevőit a képzésen túl színes kulturális programokkal is várjuk.

Csütörtökön, április 21-én folytatódik az idei Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének rendezvénysorozata

Középiskolások Művészeti Vetélkedője

Csütörtökön, április 21-én folytatódik az idei Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének rendezvénysorozata. Az április 8-án kirobbanó sikerrel záruló Középiskolások Szín és Filmművészeti Vetélkedője után a következő állomás Temerinben lesz, ahol is a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületben délután háromkor veszi kezdetét a Középiskolások Népnűvészeti Vetélkedője. A száz résztvevőt felvonultató és 29 műsorszámot magába foglaló vetélkedőhöz a zenét a többszöri KMV és KNV-díjazott óbecsei Fokos zenekar biztosítja.
Ezután április 22-én veszi kezdetét Óbecsén a 49. KMV döntője, ahol a vajdasági magyar középiskolások összemérik tehetségüket a beszédművészeti kategóriákban, a megzenésített versek műfajában és az idén bemutatkozó új műfajban, a slam poetry-ben. Szombaton az önálló müvek napjáé a színpad. Novellák, versek, publicisztikai írások, humoreszkek csokra dísziti majd a színpadot egész nap. Este a KSZFV díjnyertes darabja, a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapatának MINDEN OK című produkciója is bemutatásra kerül.

Forrás: 
vajdasag.eu

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep