Jelenlegi hely

Pénzügy

Vesztegetéssel gyanúsítanak nyolc röszkei pénzügyőrt

Budapest, 2016. július 14., csütörtök (MTI) - A Röszkei Határkirendeltség nyolc jelenlegi és volt pénzügyőrét hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A hivatásos pénzügyőrök a gyanú szerint rendszeresen jogtalan előnyt kértek és kaptak a fuvarozóktól - közölte Waltner Rolland főügyészhelyettes csütörtökön az MTI-vel.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség - több rendőri szerv támogatásával - szerdán tizennégy helyszínen, köztük a Röszkei Határkirendeltség hivatali helyiségeiben tartott házkutatást, majd nyolc jelenlegi, illetve már leszerelt pénzügyőrt és egy civilt hallgatott ki gyanúsítottként. A határállomáson szolgálatot ellátó pénzügyőröktől több ezer eurót foglaltak le - írta a főügyészhelyettes.

Forrás: 
MTI

Lemondott a szlovén pénzügyminiszter

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Ljubljana, 2016. július 13., szerda (MTI) - Személyes okokra hivatkozva lemondott szerdán Dusan Mramor szlovén pénzügyminiszter - közölte honlapján a Delo című szlovén napilap.

"Visszatérek tanári munkámhoz. Boldog vagyok, hogy Szlovénia visszanyerte pénzügyi függetlenségét, és 25 ezer új munkahely létesült" - mondta a távozó miniszter a balközép kormánykoalíciót vezető Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.
A 64 éves Dusan Mramon 2014 óta vezette a pénzügyi tárcát. Hivatali ideje alatta a szlovén költségvetési hiány az európai uniós határ, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá esett, míg az ország gazdasági aktivitása javult, a bankszektor pedig stabilizálódott. A tervek szerint a költségvetési hiány az év végéig a GDP 2,2 százalékára, 2020-ra pedig nullára csökken.
2016-ban a The Banker című brit pénzügyi magazin a legjobb pénzügyminiszternek nevezte Mramort. A kormányfő a közelmúltban egyszer már elutasította a miniszter lemondását, szerdán azonban elfogadta azt.

Forrás: 
MTI

Az EU jóváhagyott 39,7 millió eurós előcsatlakozási támogatást

Szerbia / EU zászló

Brüsszel, Belgrád - A kormány és az Európai Bizottság képviselői aláírták azt a pénzügyi megállapodást, mellyel jóváhagyták a közel 200 millió eurós előcsatlakozási támogatás első részét, amely 39,7 millió eurót tesz ki.

Az IPA II elnevezésű alapból még két alkalommal folyósítanak majd megközelítőleg 80 millió eurót. A kormány közlése szerint az eszközöket elsősorban az igazságszolgáltatás és a belügy reformjára fordítják.
Különösen a szervezett bűnözés, a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem megerősítését, a korrupció elleni küzdelmet helyezik előtérbe. Pénzelni fogják a vészhelyzetekre szolgáló hatékony rendszer felállítását, a 23. fejezet akciótervének véghezvitelét, valamint az ügyészségek hatékonyságának fejlesztését is.

Forrás: 
vajdasag.eu

Négy százalékra csökkentette az alapkamatot a szerb központi bank

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. július 7., csütörtök (MTI) - Huszonöt bázisponttal 4 százalékra csökkentette az alapkamatot a szerbiai nemzeti bank (NBS) - közölte az intézmény csütörtökön.

A központi bank február óta először csökkentette az alapkamatot, akkor 4,5-ről 4,25 százalékra.
Az NBS közleménye szerint a döntéshozatalkor figyelembe vették az alacsony inflációs nyomást, valamint a viszonylag stabil dinárárfolyamot. A döntést az is befolyásolta, hogy folytatódnak a szerb kormány gazdasági reformjai és pénzügyi konszolidációt célzó intézkedései - írták. Emellett csökkent a kivitel és a behozatal mértéke közötti aránytalanság is, és várhatóan ez a trend a jövőben is folytatódik.
A szerb gazdaság helyes irányára mutatott rá a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a Fitch Ratings hitelminősítő. Az IMF június végén javított idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén, és 1,8-ról 2,5 százalékra növelte a várt szerb GDP-növekedést. A Fitch pedig javított Szerbia adósbesorolásán, és B+-ról BB--ra minősítette fel a nyugat-balkáni országot - emlékeztetett a központi bank.

Forrás: 
MTI

Nyomozás indult a szlovén bankrendszer szanálásakor elkövetett szabálytalanságok miatt

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Ljubljana, 2016. július 7., csütörtök (MTI) - Nyomozást indított a szlovén rendőrség az ottani bankrendszer 2013-as szanálása során elkövetett szabálytalanságok és az ebből keletkező több mint 300 millió euró veszteség miatt - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Szlovénia bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az Európai Bizottság, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - a 60 százalékban még mindig állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.
A rendőrség szerdán több helyszínen folytatott nyomozást, és hivatali visszaélés gyanújával négy személyt is kihallgatott. Megalapozott a gyanú, hogy a feltőkésített bankok a szanálás előtt meghamisították mérlegüket, és ezzel több tízezer kisrészvényest rövidítettek meg összesen csaknem félmilliárd euróval. A feljelentést még 2014-ben tette a kisrészvényesek egyik egyesülete.
A sajtó azt is tudni véli, hogy a nyomozás a legnagyobb szlovén bankra, a Nova Ljubljanska Bankra (NLB) összpontosul, amely a szanálás keretében 257 millió euró értékben törölte kötelezettségeit a kisrészvényesek felé.

Forrás: 
MTI

Az IMF javít Szerbiára vonatkozó előrejelzésén

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. június 13., hétfő (MTI) - Javít a 2016-os szerbiai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén, így 1,8-ról 2,5 százalékra módosítja a várt GDP-növekedést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - ebben állapodott meg az IMF Szerbiában tartózkodó küldöttsége és a belgrádi kormány hétfőn.

Dusan Vujovic pénzügyminiszter a Valutaalappal való találkozó után az újságíróknak azt mondta, a módosítás nagyon jót jelent, mert segít abban, hogy a következő években is a fenntartható növekedés útján maradjon az ország. Egyben azt is bizonyítja, hogy Szerbia jó úton jár, hiszen az IMF ok nélkül nem módosítana az előrejelzésen. Hozzátette: a gazdasági eredmények jobbak a vártnál, ami derülátásra ad okot, a következő napokban azonban még folynak a tárgyalások.
Az IMF küldöttsége csütörtökön érkezett kéthetes látogatásra a nyugat-balkáni országba, hogy elvégezze a Szerbiával kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás újabb felülvizsgálatát. Június 21-ig a küldöttség több szerb politikussal és gazdasági vezetővel találkozik.

Forrás: 
MTI

Maradt a szerb alapkamat 4,25 százalékon

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. június 9., csütörtök (MTI) - Negyedik alkalommal is 4,25 százalékon tartotta az irányadó rátát a szerbiai nemzeti bank (NBS) - közölte az intézmény csütörtökön.

A központi bank közleménye szerint a döntéshozatalkor figyelembe vették a nemzetközi piacokon tapasztalható bizonytalanságokat, valamint a várhatóan csökkenő inflációs nyomást.
A nemzeti bank emellett feltételezhetően a szerb kormányalakításra várva sem kívánt változtatni az eddigi alapkamaton. Aleksandar Vucic kijelölt miniszterelnöknek és kabinetjének a gazdasági programja összeállításakor szem előtt kell tartanai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy éve kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás feltételeit.
Az NBS szerint a jelenlegi körülmények között a fennálló expanzív monetáris politika biztosítja azt, hogy az infláció a következő év elején elérje és tartani tudja a célértéket, amelyet a központi bank 4 százalékban határoz meg, és amelytől mindkét irányban másfél százalékponttal lehet eltérni.

Forrás: 
MTI

Harmadik hónapja nem változtatott az alapkamaton a szerb központi bank

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2015. január 12., kedd (MTI) -
Harmadik hónapja nem csökkentette az alapkamatot a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), a keddi ülésen 4,5 százalékon tartotta az irányadó rátát.

Az alapkamat tavaly januárban 8 százalék volt.
Az NBS közleménye szerint a döntés meghozatalakor a testület figyelembe vette a nemzetközi piaci bizonytalanságokat, a szerb dinár gyengülését, valamint a célérték alatt maradó inflációt. Az Egyesült Államokban a központi banki szerepét betöltő Fed, valamint az Európai Központi Bank monetáris politikájának alakulása mellett a nemzetközi környezetet megszabja a kínai gazdasági növekedés lassulása - írta a NBS a keddi közleményben.

Forrás: 
MTI

A belgrádi kormány nem adja el a szerbiai távközlési vállalatot

Telekom Srbija

A kormány nem adja el a Telekom Srbija szerbiai távközlési vállalatot - jelentette be Aleksandar Vucic szerb kormányfő pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök kiemelte, a kabinet tagjai egyhangúlag döntöttek arról, hogy mind a hat kötelező érvényű ajánlatot elutasítják, mert a vételár elmaradt az elvárásaiktól. Azt nem közölte, hogy ki ajánlotta a legmagasabb árat a cég részvényeinek 58 százalékáért.

Forrás: 
MTI

Terjed az internetes vásárlás az Európai Unióban

fotó: pixabay

Budapest, 2015. december 11., péntek (MTI) - Gyorsan nő az internetes vásárlás népszerűsége az Európai Unióban, 2015-ben már az uniós polgárok több mint fele vásárolt árut vagy szolgáltatást interneten - áll az Eurostat pénteken közzétett felmérésében.

Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint a 16 és 74 év közöttiek körében az internetes vásárlók (e-vásárlók) aránya az idén 53 százalékra emelkedett a 2007. évi 30 százalékról. Ezzel az EU túlteljesítette a Digital Agenda terv keretében előirányzott 50 százalékos célt.
Az internettől idegenkedők 75 százaléka előnyben részesíti a személyes jelenlétet az üzletekben, 27 százalékuk pedig azért utasítja el az internet vásárlási célú használat, mert aggódik a fizetés és személyi adatainak biztonsága miatt.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep