Jelenlegi hely

Plácido Domingóval közös fellépésre készül Mága Zoltán

Forrás: 
MTI

Budapest, 2016. augusztus 12., péntek (MTI) - Plácido Domingóval közös fellépésre készül Mága Zoltán, akinek nagyszabású jótékonysági templomi hangversenysorozata augusztus 21-én a budapesti Szent István-bazilikában kezdődik - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Mága Zoltán hegedűművész a műsorban elmondta: a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivált a 100 Templomi Koncert című jótékonysági hangversenysorozatához hasonlóan szeretné megvalósítani, hiszen a kezdeményezés sikeres volt, több mint 100 millió forint értékben gyűjtött adománnyal segítette a bajbajutott embereket itthon és határon túl. "Segítettünk beteg gyermekeknek, kórházaknak, ifjú tehetségeknek és templom felújításáért is sokszor megszólalt a hegedűm" - tette hozzá a művész.
Elmondta: ismét templomokat választott a fesztivál helyszínéül. A hangversenysorozat célja, hogy minél több embernek örömet szerezzenek a klasszikus zenével és segítsenek a bajba jutottakon. A nyitókoncert bevételéből a Hortobágyon hősi halált halt négy tűzszerész családtagjait szeretnék támogatni, és életmentő orvosi műszert vásárolnak a Heim Pál Gyermekkórháznak. Mecénások támogatásával pedig szeretnének hozzájárulni a budapesti Szent István-bazilika felújításához és fenntartásához.

Mint elhangzott, a jótékonysági koncertsorozat fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Az egy hónapos fesztiválról Mága Zoltán elmondta: a koncerteket katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban rendezik meg. "Bízom benne, hogy több mint 50 ezer ember jön el a fesztiválra, hiszen csaknem 50 állomásra terveztük a koncertsorozatot" - tette hozzá.
Mint mondta, a fellépők között van Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla és Molnár Levente operaénekes, Szenthelyi Miklós hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész is, a koncerteken a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar fog közreműködni.
Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken is fellépnek, a koncertsorozat végén Horvátországban, Eszéken adnak koncertet, az árvízkárosultak megsegítésére - mondta.
A fesztivál záró koncertje a budapesti Dohány utcai Zsinagógában lesz szeptember végén.
A rendezvényen neves művészek lépnek fel, a hangversenyek repertoárja klasszikus és egyházi zenéből áll. A fesztiválsorozatnak az ország legnagyobb templomai adnak otthont, többek között a Debreceni Református Nagytemplom, a Szegedi Dóm, az Egri Bazilika, a Szombathelyi Evangélikus Templom, a Győri Székesegyház, a Miskolci Evangélikus Templom, a Szolnoki Szentháromság Templom, a Pécsi Székesegyház, a Hódmezővásárhelyi Szent István Katolikus Templom, a Karcagi Református Nagytemplom és a Gyöngyösi Szent Bertalan Nagytemplom.
Mága Zoltán arról is beszélt, hogy jelen volt Plácido Domingo szerdai koncertjén, az operaénekessel sokat beszélgettek az előadás előtt és a szünetben. Januárban a PBS amerikai televízió társaság felvételén közös fellépésre készül a művésszel, akit az egyik sztárvendégnek hívtak meg. Szólt arról is, hogy már készülnek az újévi koncertre. A 9. alkalommal megvalósuló újévi gálaműsort a tervek szerint a PBS is közvetíteni fogja - tette hozzá.

Cimkék: 
KultúraZene

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep