Jelenlegi hely

Szijjártó: Magyarország nem hagyja, hogy bárki blokkolja Szerbia európai integrációját

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) kezet fog Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon a szabadkai Magyar Házban 2016. április 5-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) kezet fog Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon a szabadkai Magyar Házban 2016. április 5-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél, miután megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével (j) a szabadkai Magyar Házban 2016. április 5-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél, miután megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével (j) a szabadkai Magyar Házban 2016. április 5-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Szabadka, 2016. április 5., kedd (MTI) -
Magyarország nem hagyja, hogy bármelyik brüsszeli intézmény vagy uniós tagország blokkolja Szerbia európai integrációját, Belgrád megérdemli az uniós tagságot, és ebben nagy szerepe van a szerb kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) is - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szabadkán, miután megbeszélést folytatott Pásztor István VMSZ-elnökkel.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcsponton vannak. Mint fogalmazott: ezt könnyű kimondani, "de ide eljutni rendkívül nehéz volt, egészen biztosan nem mondhatnánk ezt ki a szerb kormány, a magyar kormány és a VMSZ eddigi teljesítménye nélkül. "Nagyra becsüljük a szerb kormány erőfeszítéseit, de főleg nagyra becsüljük a VMSZ szerepét a kormánykoalícióban" - tette hozzá.
Április 24-én előre hozott országos parlamenti választásokat, valamint vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választást tartanak Szerbiában. Ezzel kapcsolatban a külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy jelenleg Magyarország és Szerbia között a legszorosabb kapcsot a VMSZ jelenti. Hozzátette: mindkét országnak az az érdeke, hogy a vajdasági magyarok rendkívül erős érdekképviselete megmaradjon országos és tartományi szinten is.
"Mind Magyarországnak, mind Szerbiának az az érdeke, hogy a vajdasági magyar közösség erős legyen, és egységes képviselettel rendelkezzen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy Magyarország üdvözli a hárompárti összefogást, amely a VMSZ körül jött létre, és egyedüli magyar alternatívaként indul a választásokon.
A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány és a VMSZ stratégiai szövetsége tette lehetővé azt a gazdasági és térségfejlesztési programot, amelynek már a második pályázati körét is kiírták. Ez a program jó a vajdasági magyar közösségnek, és jó Szerbiának is, hiszen az ország területén valósulnak meg a beruházások - hangsúlyozta. Örömtelinek nevezte, hogy a magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság öt év után újra összeült, valamint azt is, hogy a szerb kormánnyal megállapodás született arról, hogy növelik a határátkelők számát a két ország között.

Pásztor István, a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy a változó és kiszámíthatatlan világban az a stabil, baráti, együttműködő viszony, amely Szerbia és Magyarország között van, különösen fontos a vajdasági magyaroknak, de Szerbia összes polgárának is. Köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány támogatja a VMSZ gazdaság- és térségfejlesztési programját, amely elsősorban a vajdasági magyar közösség tagjainak érdekeit képviseli, de azon túlmenően az egész ország gazdasági fellendülésének és teljesítményének növekedéséhez is hozzájárulhat. "Ez a segítség, amelyet a magyar kormány a vajdasági magyarságnak nyújtott, egyedülálló a térségben, de Európában is" - húzta alá.
A választásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a VMSZ célja az, hogy megőrizze politikai erejét, az erős érdekképviselet ugyanis a vajdasági magyar közösség elemi érdeke.
A VMSZ-nek jelenleg 5 képviselője van a belgrádi parlamentben, ahol a VMSZ a legnagyobb szerb pártnak, a Szerb Haladó Pártnak a koalíciós partnere. A tartományi törvényhozásban hét személy képviseli a legnagyobb délvidéki magyar pártot, ahol viszont a legnagyobb szerbiai ellenzéki párt, a Demokrata Párt a partnere.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep