Jelenlegi hely

Szlovénia

Potápi: a kormány a külhoni közösségekben a gyarapodást kívánja ösztönözni

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Szentlászló, 2018. március 8., csütörtök (MTI) - A magyar kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni közösségekben a gyarapodást kívánja ösztönözni, hátországként támogatni - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön a muravidéki Szentlászlón, ahol ünnepélyes keretek között átadta az Alvarium Méhészeti Oktató és Látogatóközpont elnevezésű tájház főépületét.

Kiemelte: feladatuknak tekintik, hogy a Kárpát-medencében - így a Muravidéken is - a magyar közösségek gazdaságilag megerősödjenek. Szentlászlón sikerült egy olyan intézményt létrehozni közösen, amely megtartó erőként, az ott élők gyarapodását szolgálja majd.
Potápi Árpád János az MTI-nek elmondta: a külhoni magyar szakképzés éve keretein belül a jól képzett, felkészült magyar munkaerő megteremtését helyezték előtérbe, szakképző intézmények fejlesztésével és a szakképzésben részt vevő diákok képzésével. Emlékeztetett arra, hogy a program indulása óta 888 millió forint értékben 110 felszerelt tanműhely és tangazdaság létrejöttét támogatták. Az idén további 300 millió forintból folytatják a szakképző intézmények fejlesztését. A szentlászlói tájházra 85 millió forintot különített el a magyar kormány.

Forrás: 
MTI

Lemondott a szlovén pénzügyminiszter

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Ljubljana, 2016. július 13., szerda (MTI) - Személyes okokra hivatkozva lemondott szerdán Dusan Mramor szlovén pénzügyminiszter - közölte honlapján a Delo című szlovén napilap.

"Visszatérek tanári munkámhoz. Boldog vagyok, hogy Szlovénia visszanyerte pénzügyi függetlenségét, és 25 ezer új munkahely létesült" - mondta a távozó miniszter a balközép kormánykoalíciót vezető Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.
A 64 éves Dusan Mramon 2014 óta vezette a pénzügyi tárcát. Hivatali ideje alatta a szlovén költségvetési hiány az európai uniós határ, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá esett, míg az ország gazdasági aktivitása javult, a bankszektor pedig stabilizálódott. A tervek szerint a költségvetési hiány az év végéig a GDP 2,2 százalékára, 2020-ra pedig nullára csökken.
2016-ban a The Banker című brit pénzügyi magazin a legjobb pénzügyminiszternek nevezte Mramort. A kormányfő a közelmúltban egyszer már elutasította a miniszter lemondását, szerdán azonban elfogadta azt.

Forrás: 
MTI

Nyomozás indult a szlovén bankrendszer szanálásakor elkövetett szabálytalanságok miatt

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Ljubljana, 2016. július 7., csütörtök (MTI) - Nyomozást indított a szlovén rendőrség az ottani bankrendszer 2013-as szanálása során elkövetett szabálytalanságok és az ebből keletkező több mint 300 millió euró veszteség miatt - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Szlovénia bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az Európai Bizottság, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - a 60 százalékban még mindig állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.
A rendőrség szerdán több helyszínen folytatott nyomozást, és hivatali visszaélés gyanújával négy személyt is kihallgatott. Megalapozott a gyanú, hogy a feltőkésített bankok a szanálás előtt meghamisították mérlegüket, és ezzel több tízezer kisrészvényest rövidítettek meg összesen csaknem félmilliárd euróval. A feljelentést még 2014-ben tette a kisrészvényesek egyik egyesülete.
A sajtó azt is tudni véli, hogy a nyomozás a legnagyobb szlovén bankra, a Nova Ljubljanska Bankra (NLB) összpontosul, amely a szanálás keretében 257 millió euró értékben törölte kötelezettségeit a kisrészvényesek felé.

Forrás: 
MTI

Brexit - Szlovén miniszterelnök: a britek döntése bizonytalanságot okoz az EU-ban

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Ljubljana, 2016. június 24., péntek (MTI) - A brit választópolgárok döntése rövid távon bizonytalanságot okozhat az Európai Unióban, kiváltképp a pénzpiacokon, másrészről viszont elősegíti az unió reformját, és tovább erősíti az integrációt - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök pénteken, miután Nagy-Britannia előző nap népszavazáson úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból.

Hozzátette: "ez lehetővé teszi számunkra, hogy szembenézzünk a kor kihívásaival, szolidárisabban, nagyobb elszántsággal és szorosabb együttműködéssel álljunk az EU-hoz".
Cerar úgy vélte: az uniót meg kell őrizni és tovább kell erősíteni, mint olyan közösséget, amely támogatja a békét, az együttműködést, a szabadságot és a biztonságot.
Szlovénia továbbra is az EU megerősítése mellett áll ki - mondta, majd hozzátette, hogy a Brexit nem lesz negatív hatással Szlovéniára.
Karl Erjavec külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy a britek többsége az EU elhagyása mellett tette le voksát, ami szerinte Nagy-Britannia és az EU számára is megpróbáltatásokat hoz.
Milan Brglez házelnök a sajtónak úgy nyilatkozott: tiszteletben tartja a britek döntését, de szerinte az Egyesült Királyság a Brexittel "nehéz és göröngyös utat" választott, amiben az EU is osztozni fog vele.

Forrás: 
MTI

Cerar: megkérdőjelezhető Németország szerepe a migrációs válságban

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, Budapest, 2016. március 4., péntek (MTI) -
Németország szerepe a migrációs válságban a kétértelmű üzenetek miatt egyre inkább megkérdőjelezhető - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a Mladina című szlovén hetilapnak adott interjújában, amely pénteken jelent meg.

"Németország kétértelmű jeleket küld a menekülteknek" - jelentette ki Cerar. Egyrészt hívja őket, másrészt viszont korlátozza a lehetőséget számukra, hogy Németországba jussanak - tette hozzá.
Jelezte, hogy személyesen nagyra becsüli Angela Merkel német kancellárt, amiért a migránsválság kezdetén emberségesen állt a menekültekhez és meghívta országába azokat, aki rászorulnak a segítségre, de a szlovén miniszterelnök szerint Merkel "nem volt elég precíz", és kijelentésével elindított egy bevándorlási hullámot.

Forrás: 
MTI

Horvát lap: a szlovén hatóságok elveszik a visszaküldött migránsok pénzét

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2016. március 1., kedd (MTI) -
A szlovén hatóságok minden pénzüket elveszik azoknak a migránsoknak, akik nem háború sújtotta területről érkeznek, és egy fillér nélkül toloncolják őket vissza Horvátországba - jelentette az N1 horvát kereskedelmi televízió kedden.

A "büntetés" minden esetben attól függ, hogy mennyi pénze van az illegális határsértőnek: amennyiben 120 eurót találnak nála, akkor a büntetés 120 euró, ha 330 eurót, akkor 330 euró, és így tovább - írta az N1 honlapján.
A hírcsatorna a Novi List című isztriai napilapra hivatkozik, amely azt állítja: birtokában van több olyan szelvény másolatának is, amelyet a szlovén hatóságok állítottak ki többségében algériai és marokkói bevándorlóknak.

Forrás: 
MTI

Szlovénia eddig 33 millió eurót költött a migránsokra

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2016. február 29., hétfő (MTI)
- Szlovénia tavaly október közepe óta az országon áthaladó mintegy 480 ezer migráns ellátására és szállítására 33 millió eurót (közel 10,5 milliárd forint) költött - jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn a parlamentben Ljubljanában.

A kormányfő egyúttal elutasította az ellenzéki pártok azon állítását, hogy a valós összeg az említetnél sokkal nagyobb, és nem egyezik meg azzal az értékkel, amelyet még tavaly, a migrációs válság elején jelzett előre a pénzügyminisztérium.
Cerar elmondta: a migránsokra fordított összeg nagy részét támogatásokból fedezték. Az Európai Bizottság 10,2 millió euróval, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 3,6 millió euróval, továbbá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1,5 millió euróval járult hozzá a költségekhez, ugyanakkor magánszemélyek, vállalatok és kétoldalú megállapodások keretében más országok is küldtek támogatásokat - tette hozzá.

Forrás: 
MTI

Meredeken csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb, 2016. február 26., péntek (MTI) -
Meredeken csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok szigorításai miatt - közölte a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

A fokozott ellenőrzések, a hadsereg bevetése a határokon és azoknak a migránsoknak a visszatoloncolása Szlovéniából és Ausztriából, akik korábban akadálytalanul juthattak el a balkáni országokon át Nyugat-Európába, odavezetett, hogy néhány százra csökkent a naponta Horvátországba érkező menekültek száma - írta a lap.
Az illetékes tárca adatai szerint az elmúlt tíz napban 4661 migráns lépte át a szerb-horvát határt, naponta átlagosan 466. A magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta Horvátországban közel 656 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

Forrás: 
MTI

Szlovénia a hadsereg bevetését tervezi határain

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2016. február 22., hétfő (MTI) -
Szlovénia a hadsereg bevetését tervezi határain, hogy a katonaság segítséget nyújthasson a rendőrségnek a migránsáradat irányításában - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn Ljubljanában tartott sajtótájékoztatóján.

A hadsereg határra vezénylését ugyanakkor a késő este folyamán még engedélyeznie kell a parlamentnek.
Cerar jelezte, hogy a hadsereg felhatalmazása három hónapra szól. "Ez nem hadművelet. A katonaság mindössze segíti a rendőrséget a határok őrzésében és a menekültáradat irányításában, hogy a migránsok a regisztrációs pontokat használják a zöldhatár helyett" - fogalmazott a kormányfő.

Forrás: 
MTI

Szorosabb együttműködést sürgetett a szlovén és a horvát belügyminiszter

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2016. február 22., hétfő (MTI) -
Közös és átfogó intézkedésekre, és a balkáni útvonalon fekvő országok szorosabb együttműködésére van szükség a menekültválság megoldásához - szögezte le egyetértésben Vesna Györkös Znidar szlovén és Vlaho Orepic horvát belügyminiszter Ljubljanában hétfőn.

A horvát belügyminiszter szlovén kollégája meghívására érkezett Szlovéniába, ahol a mindkét országot sújtó menekültválságról tárgyaltak.
Orepic a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a migrációs válságot elsősorban humanitárius kérdésként kell kezelni, de egyúttal meg kell érteni, hogy Németország és Ausztria van a leginkább kitéve a nyomásnak.
A tárcavezető úgy vélte: külön kell választani a fogadás - a migránsok elhelyezése és ellátása - és a tranzit folyamatát, amire minden országnak fel kell készülnie Macedóniától egészen a célországokig.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep