Jelenlegi hely

Hollandia

Medvegyev: a holland népszavazás megmutatta az ukrán rendszer iránti európai attitűdöt

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2016. április 7., csütörtök (MTI)
- A hollandiai népszavazás rávilágított arra, hogy az európaiak miként viszonyulnak az ukrán politikai rendszerhez - közölte csütörtökön Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

"Az Ukrajna társult EU-tagságáról megtartott referendum annak mutatója lett, hogy miként viszonyulnak az európaiak az ukrán politikai rendszerhez" - írta Medvegyev a Twitter közösségi hálózaton.
"A hollandok nem igazolták az ukránok legjobb elvárásait, hanem a legrosszabbakat igazolták. Noha a hivatalos eredményt csak április 12-én hirdetik ki, a verdikt vitán felül áll. Ukrajna egy határozott nemet kapott" - írta a Facebook hálózaton Konsztantyin Koszacsov, az orosz szövetségi tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának elnöke.
"Lehetséges, hogy a társulási egyezmény felfüggesztése Ukrajna számára megmentésnek, de kormánya számára kudarcnak bizonyulna" - elmélkedett Koszacsov.
Petro Porosenko kommentárjára reagálva, miszerint a népszavazás Európa egysége és értékei elleni támadás volt, Koszacsov Tiny Koxot, a holland szenátus külügyi bizottságának elnökhelyettesét idézte, aki Ukrajnát Európa egyik legkorruptabb államaként jellemezte, és erős kétségeit hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy kiérdemelte-e az uniós társult tagságot.
Koszacsov szerint Hollandia éppen ellenkezőleg, tiszteletben tartotta az európai értékeket. Rámutatott: most a holland kormányon a sor, hogy eldöntse, visszaküldi-e a parlamentnek a már ratifikált társulási szerződést.
"Ez próba elé állítja a holland politikai kultúrát és az európai értékeket, az EU-direktívákkal szemben" - fogalmazott a bizottsági elnök.

Forrás: 
MTI

Óriási csalódás a holland népszavazás végeredménye

EPP-HungarianPress

Bocskor Andrea sajtóközleménye
Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő csalódását fejezte ki a tegnapi holland népszavazás eredményét illetően, amely elutasította az EU-Ukrajna társulási megállapodás ratifikálását. Európa egyre kevésbé érzékeny az ukrán helyzetre, és ez az ukrajnai reformokra is rossz hatással lehet.

"Sajnos az előzetes közvélemény-kutatások és kampány láttán számítani lehetett rá, hogy a holland népszavazáson elutasítják az EU-ukrán megállapodást, de így is óriási csalódást jelent ez a kárpátaljai magyarok számára és az Európai Unió felé közeledni vágyó ukránoknak is. A népszavazás nagyon rossz politikai üzenetet küld Ukrajnának: ne számítsatok segítségre. A magyar kormány rengeteg segítséget nyújt a kárpátaljai magyaroknak, az európai szolidaritást viszont mintha egyre inkább csak a világ minden tájáról érkező migránsok élveznék, a közvetlen szomszédos ország nehéz helyzetére viszont egyre kevesebben érzékenyek. Remélem, a holland parlament a megállapodás újbóli megvitatása után racionális döntést hoz, és a társulási szerződés ratifikálása mellet dönt végül" – mondta Bocskor Andrea a népszavazás eredményéről.

Cimkék: 
EUHollandia

Hollandiában háborús bűnök elkövetésével gyanúsított bevándorlók is voltak a menedékkérők között

Brüsszel/Amszterdam, 2016. február 29., hétfő (MTI) - A holland hatóságok megállapítása szerint az országban menekültstátusért folyamodók között tavaly 30 olyan bevándorló is volt, akiket háborús bűnök elkövetésével gyanúsítanak - közölte hétfőn Amszterdamban, egy parlamenti vitán Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

A migrációs krízisről folytatott parlamenti vitán elhangzott kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 30 közül tízen szíriaiak voltak, a többiek Eritreából, Szudánból, Nigériából, Grúziából és más országokból érkeztek. Tavaly összesen 59 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Hollandiában.
A hágai parlamentben azok után került sor az egyre hevesebb indulatokat kiváltó migrációról szóló vitára, hogy a képviselők egy része felszólította a kormányt: kezdje meg azoknak a bevándorlóknak a visszaküldését, akik erőszakkal gyanúsíthatóak, vagy nem tartják be a holland törvényeket.

Forrás: 
MTI

EU-bíróság: szükség esetén jogszerű a menedékkérők őrizetbe vétele

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel/Luxembourg, 2016. február 15., hétfő (MTI) -
Az európai uniós jog lehetővé teszi a menedékkérők őrizetbe vételét, amennyiben azt a nemzetbiztonság vagy a közrend védelme szükségessé teszi, de figyelembe kell venni az arányosság követelményeit - állapította meg hétfői ítéletében az Európai Unió Bírósága.

A luxembourgi székhelyű uniós intézmény közleménye szerint az ügy előzménye, hogy egy férfi 1995 és 2015 között több menedékkérelmet is beadott Hollandiában, ezeket azonban minden alkalommal elutasították a hatóságok. Ezen időszak alatt a férfit huszonegy különböző ügyben sújtották pénzbüntetéssel vagy szabadságvesztéssel bűncselekmények miatt. Tavaly ismét börtönbüntetésre ítélték lopás és a vele szemben elrendelt beutazási tilalom megsértése miatt. Büntetése alatt benyújtotta a negyedik menedékkérelmét is, szabadulását követően pedig - nem konkrét bűncselekmény miatt, hanem a nemzetbiztonság, illetve a közrend védelmére hivatkozva - immár menedékkérőként vették őrizetbe.

Forrás: 
MTI

Szijjártó Amszterdamban találkozott a szerb külügyminiszterrel

Amszterdam, 2016. február 5., péntek (MTI) - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Amszterdamban találkozott Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel.

"A két ország közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyaltunk, áttekintettük a bevándorlási válság helyzetét, megállapodtunk, hogy felgyorsítjuk az újabb határátkelőhelyek létrehozásának folyamatát, és áttekintettük a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának állását is" - közölte Szijjártó Péter az MTI-vel.
A politikus a nap folyamán részt vett az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozóján.
A külgazdasági és külügyminiszter ezt követően arról számolt be az MTI-nek adott telefonos interjújában, hogy a pénteki miniszteri tanácsozás középpontjában az új európai biztonsági stratégia összeállításának kérdése állt.

Forrás: 
MTI

Hollandia menekültcsere-megállapodást kötne Törökországgal

Brüsszel, 2016. január 28., csütörtök (MTI) - Hollandia uniós tagállamok támogatását reméli terve elfogadásához, amely szerint évi néhány százezer menekült befogadásáért cserébe a Görögországba érkező illegális bevándorlók közvetlenül visszaküldhetők lennének Törökországba - írta az EU Observer uniós hírportál csütörtökön.

Minderről Diederik Samsom holland szociáldemokrata Munkapárti (PvDA) politikus beszélt a De Volkskrant című holland napilapban csütörtökön megjelent interjújában.
Véleménye szerint Hollandia fél éves soros uniós elnöksége alatt reális esély van arra, hogy már a tavasz folyamán megállapodás jöjjön létre Törökországgal a migráció legális útjának megteremtése érdekében.

Forrás: 
MTI

Belga belügyminiszter: meg kell vizsgálni Görögország helyét a schengeni övezetben

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel/Amszterdam, 2016. január 25., hétfő (MTI) -
Közelebbről meg kell vizsgálni Görögország helyét az Európai Unión belüli, belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben - jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter hétfőn, a tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális ülésén.

A tárcavezető szerint a schengeni rendszer működésének alapfeltétele az uniós külső határok megfelelő ellenőrzése. Hozzátette, hogy Görögország esetében ez nincs így, ezért górcső alá kell venni a helyzetet.
Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, hogy a görög állami struktúra látszólag túl gyenge ahhoz, hogy az ország külső segítség nélkül képes legyen a határai ellenőrzésére.

Forrás: 
MTI

Rekordszámú menekültet fogad be idén Hollandia

Brüsszel/Hága, 2015. december 14., hétfő (MTI/AFP) - Hollandia rekordszámú, nagyjából 54 ezer menekültet fogad be az év végéig, akik között a szíriai menedékkérők vannak a legnagyobb számban - közölte Hágában a holland bevándorlási hivatal hétfőn.

A tájékoztatás szerint a második világháború óta nem kértek ilyen sokan menedéket ilyen rövid idő alatt Hollandiában, mint a 2015-ben. A hivatal november közepén regisztrálta az 54 ezredik kérelmet, de azóta további, több ezer bevándorló kérelme érkezett az irodához - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Renger Visser, a holland bevándorlási hivatal igazgatója.
A világháborút követően Jugoszlávia szétesése után, 1994-ben érkezett hasonlóan sok bevándorló az országba, akkor 52 ezeren kértek menedéket - mondta az igazgató.

Forrás: 
MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep