Jelenlegi hely

Montenegró

Nem lesz ellenzéki összefogás Montenegróban

Montenegró / pixabay

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Podgorica, 2018. március 8., csütörtök (MTI) - Hónapokig tartó egyeztetés után szerda estére kiderült, nem lesz ellenzéki összefogás az április 15-i montenegrói elnökválasztáson.

A podgoricai sajtó beszámolói szerint a jelöltállítás március 26-ig tart, ám az már most biztosra vehető, hogy minden politikai szereplő külön indul, illetve saját jelöltet állít.
Ahhoz, hogy valaki elnökjelölt legyen, 7993 támogatói aláírást kell összegyűjtenie, ami az ország választópolgárainak másfél százaléka.
Mindaddig, amíg nem végleges a lista, a politikusok nem kezdenek igazi kampányba, így azt sem lehet még tudni, hogy kinek milyen ígéretei lennének a következő öt évre.

Forrás: 
MTI

Montenegrói sajtó: nőtt a Szíriából, Irakból és Líbiából hazatérő dzsihadisták száma

Podgorica, 2016. augusztus 2., kedd (MTI) - Az elmúlt 18 hónapban nőtt a Szíriából, Irakból és Líbiából hazatérő dzsihadisták száma az egyes nyugat-balkáni országokba - jelentette kedden a montenegrói sajtó a regionális nemzetbiztonsági szolgálat adataira hivatkozva.

Csaknem 200, az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoló dzsihadista, köztük 28 nő tért vissza Koszovóba, Bosznia-Hercegovinába és Macedóniába az elmúlt valamivel több mint másfél év alatt - írta a sajtó.
A Pobjeda című montenegrói napilap azt állítja, hogy mintegy 20 szerb és montenegrói állampolgárságú iszlamista - tartva a büntetéstől saját országában - valamelyik nyugat-európai országba távozott.

Forrás: 
MTI

Szijjártó: Montenegró csatlakozása hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott csoportkép a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán készült 2016. május 19-én. A külügyminiszterek aláírták Montenegró NATO-csatlakozásának jegyzőkönyvét. A második sorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3). MTI Fotó: KKM

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2016. május 19., csütörtök (MTI) - A NATO-külügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán Montenegró szerződést ír alá a katonai szervezethez való csatlakozásról, ami nagyban hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülést megelőzően.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, az euroatlanti közösséget a hidegháború vége óta soha nem érte egyszerre annyi biztonsági fenyegetés és kihívás, mint jelenleg, és ezekre a legjobb választ a NATO bővítése jelenti.
A bezárkózás stratégiai hiba lenne, ugyanis "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk" - hangsúlyozta Szijjártó, aki szerint az észak-atlanti szövetségnek biztosítania kell a tagsági perspektívát azon országok számára, amelyek "osztják az értékeinket, és szeretnének a közösségünk tagjai lenni".
Kijelentette, hogy Macedónia és Grúzia is megérdemli a tagsági perspektívát, ezért Magyarország szorgalmazza, hogy a NATO varsói csúcstalálkozóján fogadják el a csatlakozás "előszobájának" tartott tagsági akciótervet mindkét ország számára. Hozzátette ugyanakkor, hogy a NATO-n belül ennek az álláspontnak jelenleg nem látszik a többsége.

Forrás: 
MTI

Botrányba fulladt a montenegrói parlament ülése

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Podgorica, 2016. május 13., péntek (MTI) - Botrányba fulladt, majd megszakadt a montenegrói parlament pénteki ülése, amelynek napirendjén a podgoricai átmeneti kormány megválasztása szerepelt volna.

A Vijesti.me montenegrói hírportál beszámolója szerint a képviselők sértegetni kezdték egymást, amikor Milo Djukanovic miniszterelnöknek kellett volna felszólalnia. Az ellenzéki Demokratikus Front (DF) képviselői tolvajnak nevezték a kormányfőt, aki erre "kreténeknek" titulálta a politikusokat, mire Ranko Krivokapic házelnök megszakította az ülést.
A teremben majdnem verekedés tört ki a DF két képviselője és a kormányfő között, ám a biztonsági szolgálat emberei, valamint más képviselők ezt megakadályozták.
A parlament napok óta tárgyal az átmeneti kormányról, ám az ülések feszült hangulatban zajlanak. A Demokratikus Front csak azért tért vissza - hónapokig tartó bojkottját feladva - a képviselőházba, hogy az átmeneti kormányról szavazzon.
Az átmeneti kormányban a tervek szerint az ellenzék is helyet kap, a pénzügyi, a belügyi, a munkaügy és a mezőgazdasági tárcát kapja meg, a miniszterelnök azonban továbbra is Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) elnöke marad.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
Montenegró

Még a héten megalakulhat a montenegrói átmeneti kormány

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Podgorica, 2016. április 26., kedd (MTI) - Minden készen áll arra, hogy még a héten megalakuljon a montenegrói átmeneti kormány, amely előkészíti az októberi parlamenti választásokat - számolt be róla a vijesti.me podgoricai hírportál.

Az átmeneti kormányban az ellenzék is helyet kap, a miniszterelnök azonban továbbra is Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) elnöke marad.
A parlamenti pártok hétfőn fogadtak el egy külön törvényt (lex specialis), amelyet a törvényhozásnak továbbítottak elfogadásra, és amely a választásokba vetett bizalmat hivatott visszaállítani, valamint megteremteni a tisztességes választások légkörét.
Milo Djukanovic január végén, azt követően nyújtott be bizalmatlansági indítványt önmaga ellen, hogy Montenegró meghívást kapott a NATO-ba, és egyre nőtt emiatt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között. A háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt, ám a vita szakadáshoz vezetett a 18 éve partneri viszonyban álló DPS és Szociáldemokrata Párt között.

Forrás: 
MTI

A nyugat-balkáni országok a határok lezárására készülnek

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szarajevó/Podgorica, 2016. február 23., kedd (MTI) -
A montenegrói miniszterelnök bejelentette, hogy ha a környező országok lezárják a határokat a Balkánon keresztül Nyugat-Európába áramló menedékkérők előtt, akkor Podgorica is ezt fogja tenni, a bosznia-hercegovinai hatóságok pedig arra készülnek, hogy szükség esetén kétezer migránst szállásoljanak el - jelentette kedden a helyi sajtó.

Milo Djukanovic montenegrói kormányfő hétfőn egy londoni konferencián beszélt arról a sajtónak, hogy országa kénytelen lenne lezárni a határokat - ha azt a régió országai is megteszik - annak érdekében, hogy megvédjék Montenegrót a migránsáradattól.
A migránsválság egyelőre elkerülte a kis, nyugat-balkáni országot, ám Milo Djukanovic attól tart, hogy ha Macedónia lezárja Görögországgal közös határát, akkor a közel-keleti bevándorlók Albánián és Montenegrón keresztül találnának új útvonalat. "Ha a migránsválság következményeivel küzdő európai országok lezárják a határokat, akkor mi mást tehetne egy olyan ország, mint Montenegró" - fogalmazott a kormányfő az ország közszolgálati televíziójának (RTCG) beszámolója szerint.

Forrás: 
MTI

Évértékelő - Optimistán indul neki az idei évnek Montenegró

Kotor / By User:Ggia (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Belgrád/Podgorica, 2016. január 1., péntek (MTI) - Derűlátóan zárhatta az elmúlt évet Montenegró, annak fénypontja ugyanis - a belpolitikai súrlódások ellenére - az országnak a NATO-ba történt meghívása volt.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) decemberben hívta meg Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29., teljes jogú tagországként. Oroszország viszont tiltakozott az egykori jugoszláv köztársaság felvétele ellen, és válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az orosz ellenzésnek két oka is van: egyrészt Moszkvát a Balkánhoz történelmi és kulturális kapcsolatok kötik, másrészt viszont gazdasági érdekei is ezt kívánják. Az Adriai-tenger mellett fekvő ország 293 kilométeres partszakaszán jelentős orosz befektetések vannak, és az utóbbi években a turisták legnagyobb része is Oroszországból érkezett.

Forrás: 
MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep