Jelenlegi hely

Palics

Kilenc magyar film a Palicsi Filmfesztiválon

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. július 8., péntek (MTI) - Nyolc magyar filmet mutatnak be a július 16-án kezdődő Európai Filmek 23. Nemzetközi Fesztiválján a Szabadka melletti Palicson, a fesztivál fődíjáért Till Attila Tiszta szívvel című alkotása is indul.

A palicsi filmfesztivál hivatalos oldalán található program szerint július 16. és 22. között tizenhárom kategóriában 103 filmet mutatnak be.
A versenyprogramban 14 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért - a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. Ebben a válogatásban szerepel Till Attila akcióvígjátéka, amely két fiatal mozgássérültről szól, akik közeli barátságot kötnek egy kerekesszékes bérgyilkossal és a maffia szolgálatába állnak. A film nemzetközi bemutatója a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt július elején. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt.
Fliegauf Benedek Liliom ösvény című filmje a Párhuzamok és ütközések című kategóriában indul. A rendező Dealer című alkotása 2005-ben elnyerte ugyanennek a különprogramnak a fődíját, a Tolerancia-díjat. A most látható Liliom ösvény egy sötét történetet dolgoz fel, amelyben anya és fia vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba, és az anya meséről mesére avatja be fiát a múlt sötét titkaiba.

Forrás: 
MTI

A Kárpát-medencei magyar vállalkozásokról

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédet mond a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című konferenciáján Palicson 2016. április 7-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Palics, 2016. április 7., csütörtök (MTI)
- A Kárpát-medencei térség magyar vállalkozásainak összekötése elősegítheti a térség fejlődését, megerősödését - hangzott el csütörtökön Palicson, a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című csütörtöki vajdasági konferenciáján.

Az előadások és műhelymunkák fő témája a kis- és középvállalkozások exportjának fejlesztése volt.
Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője azt hangsúlyozta, hogy helyben kell gazdasági erőt létrehozni, illetve fenntartani. Ennek érdekében az MNB oktatási programokat, konferenciákat kezdeményez, illetve ezekben részt vesz.
Hozzátette, nem véletlen, hogy éppen a Vajdaságban indította el a magyar kormány azt az 50 milliárdos támogatási programot, amely a következő három évben a vajdasági vállalkozásoknak biztosít lehetőséget a szülőföldön való boldogulásra. Ez fontos stratégiai lehetőség, hosszú távú lehetőség az itteni közösségnek - hangsúlyozta.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a határon túli magyar közösségek elemi érdeke, hogy a Kárpát-medencében erős magyar vállalkozások létezzenek. Két és fél évtizeddel a rendszerváltást követően a nemzetpolitika egyik legfontosabb lépése az volt, hogy a gazdaság irányába is sikerült elmozdulnia - hangsúlyozta.
"Meggyőződésünk, hogy identitásunkban csak úgy tudunk megmaradni, ha gazdaságilag és szociálisan meg tudunk kapaszkodni" - fogalmazott a VMSZ elnöke. Szerinte a gazdaságfejlesztésnek politikai meggyőződések felett kell állnia, és a közelgő, április 24-i előre hozott parlamenti választások alkalmával is azt kell figyelembe venni, hogy a megkezdett intézkedéseket folytatni lehessen. Ehhez pedig erőteljes képviseletre van szükség, amely az érdekérvényesítés minden szintjén közben tud járni.

Forrás: 
MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep