Jelenlegi hely

VMSZ

Ismertették a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkárjelöltjeit

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. augusztus 17., szerda (MTI) - Négy államtitkára lesz a legnagyobb délvidéki magyar pártnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) a szerb kormányban: a korábbi öt államtitkár közül három marad, és újdonságként az oktatási minisztériumban is lesz képviselője a VMSZ-nek.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője és magyar-albán kisebbségi frakciójának vezetője szerdán az Újvidéki Rádióban ismertette az államtitkárjelöltek neveit.
Vickó Ferenc onkológus az utóbbi két évben az egészségügyi minisztériumban volt államtitkár, és ismét őt jelölték erre a pozícióra. Az 57 éves szakpolitikus 2014-es kinevezése előtt a Vajdasági Onkológiai Intézet igazgatója volt, emellett pedig évek óta sebészetet tanít az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán.
A 67 éves Kern Imre az építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi minisztérium államtitkára marad. Két évvel ezelőtti kinevezéséig a vajdasági fejlesztésekkel foglalkozott a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyetteseként.
A mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumban sem lesz államtitkárváltás. Továbbra is a 40 éves Juhász Attila, bánsági mezőgazdasági mérnök felel majd ezért a területért. Korábban vajdasági tartományi képviselő volt.

Forrás: 
MTI

A VMSZ a ligával és a haladókkal összefogva irányítaná Vajdaságot

maja gojkovic istvan pastor / Beta (Dragan Gojić)

Újvidék - A Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tartományi koalíciója révén az autonómia ügye kikerülne a napi politikából, illetve végrehajtható és elfogadható megoldás születne rá – mondja Pásztor István, a VMSZ elnöke.
Szerinte ez éppen a különböző álláspontok miatt történhetne meg.
A Vajdasági Televízió vendégeként Pásztor kiemelte: pártja a kampányban a tartományi és a kisebbségi autonómiára, továbbá az alkotmánymódosításra meg a gazdaságra fekteti a hangsúlyt.

Elmondta azt is, hogy a VMSZ elégedett a köztársasági kormányban vállalt államtitkári posztokkal, és lehetőség szerint folytatná is az ilyen tevékenységet. Pásztor István megelégedését fejezte ki a szerb és a magyar nép, illetve a két ország jelenlegi viszonyával. Természetesnek tartja, hogy magyarországi politikusok részt vesznek az itteni kampányban.

Nyolcvanketten léptek ki ma a VMSZ-ből

Fotó: RTV

Szabadka - A Vajdasági Magyar Szövetség 82 tagja hagyta el ma a pártot. A kilépési nyilatkozatokat Pál Károly, a párt elnökségi megbízottja vette át Tóth Imre újságírótól, a kilépők egyikétől a szabadkai VMSZ-székház előtt.

A 82-es számnak szimbolikus jelentősége van, hiszen nemrég éppen ennyi tagot zártak ki nemrég a VMSZ soraiból, mert beléptek a Magyar Mozgalomba - magyarázta Tóth Imre, aki egyébként szintén az MM alapító tagja.

Március 15. - Pásztor István: a nemzeti összetartozás felülírhatatlan

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett vajdasági központi ünnepségen a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán 2016. március 15-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd


Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett vajdasági központi ünnepségen a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán 2016. március 15-én.
MTI Fotó: Molnár Edvárd


Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Szabadka, 2016. március 15., kedd (MTI) -
A nemzeti összetartozás és a nemzeti érdek akkor is felülírhatatlan, ha éppen nem divatos, különbség pedig azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják - hangsúlyozta ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kedden Szabadkán a VMSZ központi március 15-i megemlékezésén.

Mint mondta, 1848. március 15. történelmi pillanat volt, mert a nemzet mondta el, hogy mit kíván, "akik pedig megfogalmazták, azoknak szavai találkoztak a nemzet akaratával és elképzeléseivel".
"Nem hiszek abban, hogy ma az igazi ellentmondás a liberális és konzervatív szemlélet között van. Abban hiszek, hogy az ellentmondás azok között van, akik váltogatják a mentéjüket és akik nem. Különbség azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják. Különbség van köztünk és azok között, akik a józan ész politikája, az emberek elvárásának teljesítése helyébe önmagukat helyezik. Ezek áthidalhatatlan különbségek" - fogalmazott beszédében a VMSZ elnöke, aki egyben ezzel indította el pártja kampányát az előre hozott parlamenti választásokra.
A VMSZ-ről és a választásokról szólva kiemelte: a VMSZ az a biztos pont, amely "a jelenből a vajdasági magyar jövőbe mutat utat, a biztos pont, ami a közösségi megmaradást jelenti".
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az összefogás a legfontosabb üzenete 1848-nak.

Forrás: 
MTI

Kihirdették a VMSZ választási listáját

VMSZ

Belgrád - A Köztársasági Választási Bizottság kihirdette a Vajdasági Magyar Szövetség választási listáját.

Ezzel hivatalossá vált a VMSZ részvétele az előre hozott parlamenti választáson. Az induláshoz 10 ezer támogatói aláírásra van szükség, a VMSZ 11 698-et gyűjtött össze.

A párt tegnap délben adta át listáját, amely a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István néven szerepel. Kétszázötven jelölt neve van rajta, jelszava pedig VMSZ – a biztos pont.

Ez a hatodik választási lista, amelyet a Köztársasági Választási Bizottság elfogadott. Korábban a Szerb Haladó Párt, a Demokrata Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalíció, a Szerb Radikális Párt, valamint a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri alkotta szövetség listáját hirdette ki.

Óbecsén, Topolyán és Temerinben együtt indul a VMSZ, a VMDP és az MEP

Újvidék - A Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt folytatta a korábban elkezdett koalíciós tárgyalásokat.

A három tömörülés képviselői újvidéki megbeszélésükön megelégedéssel vették tudomásul, hogy Óbecsén, Topolyán és Temerinben megszülettek a megállapodások a közös lista összeállításának minden kérdésében.

A mai tárgyaláson egyetértettek abban, hogy a következő tíz napban a közös választási programok kidolgozására fordítják a figyelmet – olvasható a VMSZ sajtószolgálatának közleményében.

Végérvényesen kizárták az MM-eseket a VMSZ-ből

BÁCSFEKETEHEGY - A Vajdasági Magyar Szövetség végérvényesen kizárt soraiból 82 személyt, aki a Magyar Mozgalom tagja. Köztük van Maglai Jenő szabadkai polgármester is.

A VMSZ Tanácsa bácsfeketehegyi ülésén megerősítette a párt Fegyelmi Bizottságának döntését, amely ellen 53-an fellebbeztek.

Pál Károly, a VMSZ elnökségi megbízottja elmondta, a Magyar Mozgalomhoz csatlakozott 86 VMSZ-tag közül hárman felmentést kaptak a fegyelmi eljárás keretében, mert írásban jelezték, hogy kilépnek a mozgalomból. Másodfokon további egy személy jelezte, hogy kilépett a mozgalomból, így az ő esetében is megszüntették az eljárást.

Fegyelmit kezdeményeztek Pásztor István ellen

SZABADKA - A Vajdasági Magyar Szövetség mára és holnapra idézte be fegyelmi eljárásra azokat a párttagokat, akik a Magyar Mozgalom alapítói, illetve aktív tagjai. Állítólag nem csak VMSZ-tagokat, hanem támogatókat is beidéztek. Közben Pásztor István pártelnök ellen is fegyelmi eljárást kezdeményezett több szabadkai VMSZ-tag.

Pásztor István pártelnök korábban jelezte: a fegyelmi eljárás során mindenki nyilatkozhat arról, hogy a VMSZ tagja kíván-e maradni, illetve egyetért-e az MM tervezett lépésével, hogy indul a választásokon, így egyes esetekben várhatóan megszüntetik a fegyelmi eljárást.

Maglai Jenő szabadkai polgármester délután azt nyilatkozta: nem tud arról, hogy bárki is megbánta volna, hogy belépett a mozgalomba. Mint mondta, közös beadvánnyal fordultak a Fegyelmi Bizottsághoz. Maglai szerint az ilyen eljárások beomlasztják a VMSZ-t és a magyar közösséget.

Maglai: Száz VMSZ-tag kizárása várható

Maglai Jenő szabadkai polgármester

SZABADKA - A Magyar Mozgalom tegnapi esti összejövetele után Maglai Jenő szabadkai polgármester, a mozgalom egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség mintegy 100 tagjának kizárása várható, és ez további gondokat fog okozni a párton belül, ugyanakkor hozzájárul az egész magyar közösség dezintegrációjához is.

Szerinte nem lehet pártfegyelmet tartani fegyelmi tárgyalások indításával, és ennek az útnak nincs távlata.

Maglai szerint a polgármesteri funkció és a civil szervezeti tagság nem zárja ki egymást, és nem tud olyan kezdeményezésről, amely a leváltására irányulna.

Az MM társelnökei leszámolással vádolják a VMSZ vezetőjét

SZABADKA - Azzal, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listát készít magyar emberekről feltételezett bűnök miatt, nehezen minősíthető fejlemény – mondta a fegyelmi eljárás bejelentésére reagálva Varga László, a Magyar Mozgalom Ügyvivői Testületének tagja.
"Ezzel ugyanabba a helyzetbe kerül a vajdasági magyar közösség, mint amilyenben a második világháború után és a kilencvenes években volt. Ez pedig furcsa lépés az a VMSZ részéről, amely az elmúlt 20 évben a kollektív bűnösség eltörléséért harcolt. A VMSZ elnöke most megpróbál mindenkivel leszámolni, de a folyamatok végén bekövetkezhet az, hogy elnöksége alatt egy korábbi elnököt és öt alelnököt zárnak majd ki a pártból. Habár voltak belső harcok és pártszakadások, de ilyesmire a szerbiai politikai színtéren az elmúlt évtizedekben nem volt példa" - állítja Varga.

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep